Politiet satte foten ned da de ble kjent med at lørdagens offentlige fest i Skaun samfunnshus var gjort om til et privat arrangement.

Først avslo politiet søknaden fra Skaun samfunnshus om å arrangere offentlig fest lørdag 7. oktober. Årsaken til avslaget ønsker politiet ikke å gå nærmere inn på, men opplyser at arrangøren må innfri en del generelle krav for å få godkjent et slikt arrangement. Det kan for eksempel stilles krav om skjerpet vakthold dersom et festlokale har en historikk som forteller om større utfordringer.

ST er kjent med at det har vært ordensmessige utfordringer, med både voldsepisoder og påfølgende anmeldelser, under fester i Skaun samfunnshus. Blant annet har ei mor i en nabokommune uttalt at hun ikke lenger vil sende ungdommen i huset på fest i Skaun på grunn av det hun kaller bråk, kaos og slåssing. Hennes inntrykk er også at vaktmannskapene har liten kontroll.

Fra offentlig til privat

Arrangøren responderte på politiets avslag med å gjøre om den offentlige festen om til en privat fest.

«Arrangementet blir akkurat som før, men det er gjort fra et offentlig arrangement til et privat arrangement», skrev blant annet Skaun samfunnshus på sin Facebook-side tirsdag kveld.

Der gikk det også fram at de skulle lage ei «gjesteliste» ut fra hvem som har trykt på at de skal delta på arrangementet via denne Facebook-siden.

«Siden Skaun samfunnshus er privat og ikke ønsker å skuffe alle dere ungdommer, kjører vi på med en privat fest. Mer informasjon kommer». Slik avsluttes Facebook-innlegget.

I strid med regelverket

Dette kom også politiet for øret, og det ble tatt affære.

— Vi har et regelverk å forholde oss til i slike saker, og det er utformet slik at det åpner for bruk av skjønn. Men vi har konkludert med at den annonserte private festen ikke kommer inn under definisjonen på verken slutta lag eller privat arrangement. Derfor sa vi nei til det som ble annonsert som et privat arrangement. Arrangøren valgte deretter å avlyse festen, sier etterforskningsleder Arnt Johansen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Ikke vaktkrav

Han understreker at politiet slett ikke har noen intensjon om at det ikke skal arrangeres fester, men at de har fokus på festdeltakernes sikkerhet.

Et privat arrangement omfattes ikke av kravet om vakthold på samme måte som en offentlig fest.

Torunn Jacobsen, styreleder i Skaun samfunnshus, ønsket ikke å kommentere avslaget på søknaden om å arrangere offentlig fest. Hun har ikke svart på telefon eller SMS når det gjelder avslaget på omgjøringa fra offentlig til privat arrangement. Minst ett ubesvart spørsmål vil være om dette er kroken på døra for fester i Skaun samfunnshus.