Det brøt lørdag 6. mai ut en voldsom brann i sponplatefabrikken på Grønøra på Orkanger. Halvparten av bygningsmassen ble totalskadd.

- Det er trist å se at så store verdier gikk tapt. Men man må se framover, og på hvilke områder man kan utvikle eiendommen, sier Tor Blaasmo, som eier halvparten av selskapet Norda Partners, som igjen eier hundre prosent av Grønøra næringspark (Sponplaten).

Sprek idé

Investoren og forretningsutvikleren, med aner i Orkdal, var onsdag i formannskapet i Orkdal kommune og orienterte politikerne om sine tanker angående gjenoppbygging av Sponplaten. Her fortalte han om en sprek idé: Skape et innovasjonssenter for nyskaping, der personer og selskaper kan utvikle sine forretningsideer.

- Her nede kan de bo, få mat, samt få faglig påfyll og vurderinger knyttet til ideene sine. I tillegg kan kanskje investorer hjelpe til med oppstartsmidler i begynnelsen, forklarer 60-åringen.

Politisk avklaring

Blaasmo påpeker at ideen hans fortsatt er i en tidlig fase. Men det er viktig å få «kaste ball» med politikerne i Orkdal, for å høre om de er positive til at Sponplaten kan bygges opp på en slik måte.

- Vi må så snart som mulig få en politisk avklaring på om de mener dette er interessant, sier han.

Hvis svaret er positivt, starter jobben med å utvikle konseptet og finne investorer.

Forsikringsoppgjøret etter brannen krever også at nye bygninger settes opp på samme plass innen fem år. Dersom ingenting skjer, blir det avkorting i oppgjøret.

- Verdier for cirka 70 millioner kroner gikk opp i flammer for oss. Vi ønsker å utvikle Grønøra-eiendommen, fastslår Blaasmo.

Risiko

Da halvparten av bygningene ble totalskadd, ble seks ulike næringsaktører rammet. De har helt eller delvis funnet seg nye lokaler. Dermed forsvant også cirka tre millioner av totalt 4,6 millioner i årlige leieinntekter for Blaasmos selskap.

- Hvis vi skal bygge opp Sponplaten slik det var, tar vi en stor risiko fordi vi per i dag mangler leietakere. Vi er usikre på hvordan dette blir i framtida, men det kan være en vei å gå, sier han.

Søknaden om å rive de skadde bygningene ble oversendt kommunen på onsdag.

- Vi håper å komme i gang med riving i løpet av én til to uker, sier Blaasmo.

- Får applaus uansett

Ordfører Oddbjørn Bang (Sp) sa etter orienteringa at Blaasmos ideer er spennende.

- Vi har snakket om mer gründerskap i Orkdal. Dette kan bli en mulighet til å samle ulike næringslivsaktører, sier han.

- Orkdal er industrikommune nummer én. Her vil du få applaus uansett hva du finner på der nede, supplerte Torstein Larsen (Pensjonistpartiet).

Brannen er ferdig etterforsket, og politiet har forsonet seg med at brannårsaken forblir ukjent.

- Trolig har det en elektrisk årsak, men vi klarer ikke å dokumentere det, sa Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, til ST en knapp måned etter brannen.

Med andre ord: Brannen har etter all sannsynlighet startet i det elektriske anlegget.

Verdier for cirka 70 millioner kroner gikk tapt i brannen 6. mai i år.
Tor Blaasmo fortalte politikerne i formannskapet i Orkdal kommune om sine planer på Sponplaten etter storbrannen i mai. Foto: Øyvind Brostrøm
Slik kan det bli seende ut etter gjenoppbygginga. Foto: On Arkitekter & Ingeniører