Den 11. august i 2018 samles de fire S-ene på Løkken Verk, for avdukingen av statuen av Storholt. Alle har sagt ja til å komme.

- Vi har jobbet med dette lenge, og nå har vi fått ja for alle. Denne gjengen henger mye sammen og har et samhold. Nå passet det godt den helga, så da prioriterer de det, sier Inge Storås, som er en av initiativtakerne til prosjektet.

Opprinnelig var det planlagt å avduke sokkelen av den 18. august.

- Vi flytter for å få datoen til å passe for de folkene vi ønsker at skal komme. Det betyr at Bergmannsdagene også flytter hele arrangementet, sier Storås.

En haug med medaljer

De fire S-ene var kallenavnet til en del av det norske skøytelandslaget på 70- og starten av 80- tallet. I tillegg til Storholt besto kvartetten av Kay Stenshjemmet, Sten Stensen og Amund Sjøbrend.

Det betyr at det blir en hel haug med OL, VM og EM-medaljer på Løkken den dagen. Storholt har selv ett OL-gull, tre sølv og én bronse i VM, to gull, ett sølv og to bronse i EM. Stenshjemmet har to OL-sølv, én sølv og én bronse i VM og to gull, to sølv og én bronsemedalje i EM.

Sten Stensen har klart å vinne gullmedalje i både OL, VM og EM. Han har i tillegg én sølv og to bronse fra OL, to sølv og en bronse fra VM, og to sølv fra EM. Sjøbrend har VM-gull fra Oslo i 1981, og gull, sølv og bronse fra EM.

I tillegg til dette kan S-ene skilte med 29 NM-medaljer.

Debatt

Selve avdukingsseremonien skal foregå på lørdag. Men siden arrangøren klarer å samle så mange store idrettsnavn, så ønsker de å gjøre litt mer ut av det. Fredag kveld vil det bli temakveld med fokus på idrett.

- Vi har ikke dette helt klart enda, men vi ønsker å utnytte at vi får så fint besøk. Kanskje blir det en paneldebatt som er åpen for alle som vil, med åpning for spørsmål etterpå. Vi har fått med oss Kjetil Kroksæter til å lede en slik debatt, sier Storås.

Også Nils Arne Eggen har satt av helgen til å hedre Storholt. Skøytepresidenten har vært veldig positiv til opplegget, og har varslet at forbundet kommer med folk. Olympiatoppen kommer etter all sannsynlighet også med personer for å overvære avdukingen.

Finansiering i boks

Prosjektet «Jan Egil på sokkel» har et budsjett på cirka 650 000 kroner. Nå sier Storås at finansieringen er klar.

- Nå har det siste kommet på plass, etter at Salvesen og Thams ga oss 20 000 kroner. Det synes vi er knallbra, og det setter vi pris på. I tillegg har Løkken idrettsforening gitt 20 000 kroner. Det er bra, det er ingen selvfølge at idretten skal gi bort penger, sier Storås.

I juni ble det kjent at kronerullingen hadde gått over all forventning, slik at det første delmålet var nådd. Det var å få samlet inn 500 000 kroner, slik at selve statuen kunne bestilles.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163

Inge Storås og Rolf Johan Ervik viser frem tegningen av statuen. Foto: Foto: John J. Storholt