Håper å få spaden i jorda neste år. Nå skal Norconsult utarbeide forprosjektet for framtidas helse- og omsorgstjenester i Meldal.

- Vi har hatt en anbudsrunde hvor Norconsult vant. De har satt i gang, og skal levere forprosjektet innen 6. november, forteller Ann-Lisbeth Tøndel, kommunalsjef for helse og omsorg i Meldal kommune.

Fristen er kort, fordi det er en fordel for kommunen å få søkt til Husbanken i år.

- Tilskuddsordningene til modernisering og rehabilitering fases ut, og ramma til Husbanken til dette formålet bli mindre for hvert år. Fra 2021 vil det være krav om netto tilvekst av plasser, for å få tildelt tilskudd. Men i år har Husbanken økt ramma, så vi har fått beskjed om at det lønner seg å søke i år for å få det tilskuddet vi er avhengig av, sier Tøndel.

Omsorgsboliger

Kommunestyret vedtok i økonomiplan for 2016–2019 en ombygging/nybygg av Meldal helsetun, med mål om ny institusjon i 2020. I gjeldende økonomiplan er det avsatt en økonomisk ramme på 199 millioner kroner.

Så langt har politikerne vedtatt følgende om innretning og dimensjonering:

  • 35 av dagens 38 langtidsplasser ved Meldal helsetun omgjøres til heldøgns omsorgsplasser (HDO). En beholder dagens tre plasser i Solhagen AD som langtidsplasser.

  • Omgjøring skjer ved ferdigstilling av nye omsorgsboliger med HDO.

  • Antall korttidsplasser økes fra 10 til 22.

  • Dagens 18 plasser ved Heimtun gjøres om til HDO-plasser, og samlokaliseres (fortsatt) med den nye institusjonen. Dette medfører at bygget Heimtun saneres med tanke på nybygging.

  • Dagens ni plasser med fellesareal ved «Løvbytunet» oppgraderes til HDO-plasser.

  • Dagsenterløsning for eldre (og demente) legges til institusjonen.

Noe gjenbruk?

Oppdraget til Norconsult går ut på å utarbeide et forprosjekt som inneholder: Bygging av ny institusjon og omsorgsboliger i tilknytning til denne, eventuelt med gjenbruk av deler av eksisterende bygningsmasse.

- Ny institusjon og heldøgns omsorgsplasser (HDO) skal lokaliseres til dagens arealer ved Meldal helsetun, og Norconsult var med på en befaring der sist fredag. Det kan bli snakk om et helt nytt bygg, eller delvis gjenbruk av dagens bygg, sier Tøndel.

I tillegg til å beskrive en institusjon med omsorgsboliger og kontorer for hjemmetjenesten, bes Norconsult om å legge fram en utredning som også omfatter en ny helse- og omsorgsløsning som samlokaliserer legekontor, helsestasjon og psykisk helse i samme kompleks.

- Det vil bli en utfordring å bygge på dagens tomt, med tanke på logistikken rundt dem som bor og jobber der. Det vil vi ser mer på i den videre prosessen. Det blir nok snakk om en trinnvis utbygging, sier Tøndel.

Skisser og kostnader

Det var fire aktører som leverte anbud i konkurransen, hvor Norconsult ble valgt. Forprosjektet skal inneholde det som kreves for å tilfredsstille kravene i Husbanken, og danne grunnlag for videre detaljprosjektering. Det skal inneholde skisser med løsningsforslag, oversikt over arealer, rom og funksjoner, samt vurdering av gjenbruk av bygningsmasse/deler av eksisterende bygningsmasse og lokalisering. Forprosjektet skal også inneholde kostnadskalkyle.

- Hovedprosjektet, med detaljplanlegging, vil gå ut på anbud på etterjulsvinteren, dersom kommunestyret gjør vedtak om dette. Da blir det en ny konkurranse, sier Tøndel.

Målet er å få spaden i jorda i løpet av neste år, og en ny institusjon klar i 2020.