Hemne

Hemnehallen kan ha blitt påført omfattende skader etter hærverk torsdag kveld. Noen hadde da skrudd opp to kraner på servantene på et toalett og tettet avløpet med papir. I minst én time har vannet fosset ut over gulvet, spredt seg til flere rom, og har også trengt ned gjennom gulvet til garderobeanlegget på det planet som selve hallen ligger.

— Vannet har dekt et område på grovt regnet 150 kvadratmeter i to etasjer, forteller avdelingsleder for drift ved Tekniske tjenester i Hemne kommune, Svein Roger Karlsen.

Kunne blitt veldig ille

Han ble i nitida torsdag kveld kontaktet av vaktmester, som via brukere av hallen var blitt alarmert.

— Vi snakker om en «vannstand» på gulvet på ca. to centimeter. Det gikk langt opp over skoene, sier Karlsen.

Folk som var på trening i hallen var sammen med vaktmester og frivillige i gang med å suge opp vannet da Karlsen ankom.

— Vi brukte maskiner som renholderne bruker. De suger opp vann og var til stor nytte, sier han.

— Hva kunne ha skjedd om det ikke ble oppdaget?

— Dersom vannet hadde stått på over natta, ville vi ganske sikkert ha snakket om særdeles omfattende vannskader for mange millioner, og hallen ville da ha blitt stengt i flere måneder.

Venter på takstmann

— Blir hallen stengt nå?

— Det vi gjør nå, er å anmelde forholdet til politiet. Det skjer på mandag. Deretter rekvirerer vi takstmann via vårt forsikringsselskap. Takstmann vil da gå gjennom bygget for å finne svar på om det er skader inne i veggene som gjør det nødvendig å utføre reparasjonsarbeider. Først da vet vi om hallen må stenges. Men vi er noe bekymret over at vann har trengt inn i gipsplater mellom etasjene. Det er en dårlig kombinasjon, sier Karlsen.

Ønsker tips

Hemnehallen er åpen i ordinær skoletid og på kveldstid når det pågår trening. Dette er et åpenhetsprinsipp Hemne kommune ønsker å fortsette med.

— Dersom det gjentar seg at vi får slike uønska hendelser, må vi vurdere tiltak der vi skjerper rutinene for når hallen skal være åpen og stengt. Vi håper å unngå det. At hallen står åpen mens lag og foreninger har trening, er basert på tillit. Det er synd at en slik tillit blir misbrukt, sier han.

Hemne kommune er interessert i tips om observasjoner i tidsrommet fra torsdag ettermiddag og utover kvelden.

— Ta kontakt dersom du har informasjon, sier Karlsen.

Nettopp skifta tak

Rådmann Torger Aarvaag ser svært alvorlig på saken.

— Det er helt forkastelig og fryktelig synd at noen kan finne på noe sånt. Mitt budskap til gjernignspersonen(e) er at de 50 000 vi nå må ut med i egenandel på forsikringa, heller kunne vært brukt til positive tiltak som kommer barn og unge til gode.

Hærverket skjedde bare kort tid etter at taket på Hemnehallen ble skiftet.

— Vi har nettopp brukt ca. 300 000 kroner på å skifte tak på grunn av vannlekkasje. Vi trengte ikke dette nå, sier Aarvaag.

Siden forholdet ennå ikke er anmeldt, var saken ukjent for Hemne og Snillfjord lensmannskontor fredag ettermidag.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Vannet har trengt ned fra hovedetasjen og ned i garderobeanlegget. Foto: John M. Myrhaug