Johnny Kristensen vokste opp på Løkken Verk i etterkrigsåra. I boka «Bitter fred» skriver han om åra etter krigen i et gruvemiljø.

«Bitter fred – fortellinger fra et gruvemiljø» er Johnny Kristensens tredje bok. Kristensen er født i 1941 og vokste opp på Løkken Verk. Krigsåra har han ingen minner fra. De første barndomsminnene hans er fra etterkrigsåra.

Sosial deling

Han minnes etterkrigsåra som ei vanskelig og krevende tid. Løkken Verk i likhet med andre gruvesamfunn, var også preget av sterk sosial deling i flere tiår etter krigen.

- Det var en stilltiende overenskomst om at arbeidsfolk ikke skulle omgås folk fra administrasjonen. Det gjorde det ikke bedre at bedriften drev middelskole til langt ut på 1950-tallet, forteller han.

Trår varsomt

Med klare minner fra denne tidsepoken, ble han nærmest pålagt av datteren Heidi Kristensen Bjørkøy å skrive bok om denne viktige etterkrigshistoria. Med en bestefar, far, onkel og en bror som var gruvearbeidere, hadde han god kunnskap om forholda på den tida.

- Jeg er ikke ut etter å ramme noen i boka mi. Derfor trår jeg veldig varsomt. Jeg har heller ikke nevnt Løkken med ett ord i boka. Handlingene er hentet fra et gruvesamfunn, som kunne vært hvor som helst, sier Kristensen.

Skraper under overflata

Johnny Kristensen var lærer ved Meldal videregående skole og aktiv i Meldals-politikken, før han begynte å skrive bøker som pensjonist.

I 2008 ga han ut boka «Slettis å æ» som er ei novellesamling og historier fra et gruvesamfunn. I 2010 ga kom han med boka «Fanebæreren» som også er ei novellesamling og fortellinger fra etterkrigsåra på Løkken Verk. I denne boka skraper han litt mer under overflata i gruvesamfunnet.

I «Bitter fred» som kommer i disse dager, beveger han seg enda litt mer under overflata, og forteller om bitterheten og vanskelighetene som preget et gruvesamfunn etter krigen der slettes ikke alt var rosenrødt.

Vanskelig tid

«Bitter fred» er skrevet i en blanding av fiksjon og dokumentar der han følger fire personer eller organisasjoner. Den ene er gruvearbeiderforeninga, den andre er gruvedirektøren, den tredje er en person som er tilknyttet NS, mens den fjerde er ei kvinne som kommer i skvis med familie og venner gjennom arbeidet sitt i gruveadministrasjonen.

Selv om Løkken Verk ikke er nevnt, og det heller ikke er navngitte personer i boka, legger forfatteren ikke skjul på at boka er basert på kunnskap og kjennskap til det stedet hvor han vokste opp etter krigen. Han legger heller ikke skjul på at det for enkelte var vanskelige år. De som hadde tilknytning til NS under krigen, mistet ikke bare jobbene sine; de mistet også hjemmene og husene sine.

Boka omhandler de første åra etter krigen. Til slutt i boka har han tre frittstående noveller som utfyller historiene.

Barn og barnebarn

Mens de to første bøkene ble utgitt på Orklaposten forlag som for tida ligger nede, er boka «Bitter fred» gitt ut på eget forlag med bistand og veiledning fra datteren Heidi Kristensen Bjørkøy. Forfatteren er også litt stolt over at det er barnebarnet Silje som har designet coveret.

Boka kommer i salg ved bokhandlerne på Orkanger, samt Orkla Industrimuseum og kiosken på Løkken Verk i tillegg til privat salg.