Opplysningsvesenets fond har sagt opp leieavtalen med Agdenes kommune på den store, forholdsvis nye presteboligen i Lensvik sentrum. Nypresten blir boende i Trondheim.

Bakgrunnen for at Opplysningsvesenets fond har sagt opp leieavtalen med kommunen, er at Lars Sperre, nyansatt prest, ønsker å bli boende i leiligheten si i Ila.

- Jeg har hytte i Lensvik, som ligger i gangavstand til prestekontoret. Stillinga mi omfatter annenhver uke i Agdenes og annenhver i Meldal, så da blir jeg på hytta de ukene jeg jobber i Agdenes, sier Sperre.

Han forteller at hensynet til dattera som går på skole i byen også har vært en medvirkende årsak, samt noen misforståelser rundt husleieprisen på presteboligen i starten. Han regnet med han ville få samme husleie som sin forgjenger, men dette var feil.

Ingen boplikt

De tidligere prestene som har bodd i boligen siden den sto ferdig i 2012, har betalt 3952 kroner i måneden i leie. For Sperre ble husleia satt til 6500 kroner, og han valgte å takke nei til boligen også delvis på grunn av dette.

Årsaken til at prisen har gått såpass opp, har en logisk forklaring: 1. september 2015 falt boplikten for prester bort, og dermed også den regulerte husleia på 3952 kroner, som gjaldt for alle prester i landet.

- Det var en fast leie for prester, uansett størrelse eller standard på presteboligen. Da boplikten ble opphevet, fikk prestene økt lønn for å kompensere for dette. De må nå ut på det ordinære boligmarkedet. Men akkurat i dette tilfellet har Agdenes kommune vært velvillige til forsatt å leie ut prestebolig, og Nidaros bispedømmeråd setter pris at kommunen stilte boligen til disposisjon for 6500 kroner til den nytilsatte presten. Han har imidlertid avslått dette, og det kan ikke vi legge føringer for, sier Anne Lill Lia, personalrådgiver i Nidaros bispedømmeråd.

Prester fristilt

Opplysningsvesenets fond har betalt Agdenes kommune omkring 115 000 kroner i årlig husleie for presteboligen de tre siste årene. Av denne summen har prestene tidligere selv måttet betale 3952 kroner i måneden, mens Opplysningsvesenets fond har subsidiert resten. Nå er altså disse reglene falt bort som følge av at boplikten er opphevet.

Det er med andre ord ikke Agdenes kommune som har økt husleia, men prestenes subsidieringsordning som er endret.

- Nå er prestene mer fristilt med tanke på bolig, slik som oss andre. De har gått opp i lønn for å finansier økte boutgifter, sier Lia.

- Er det beklagelig at ikke presteboligen i Agdenes lenger fungerer som bolig for presten, fra arbeidsgivers ståsted?

- Vi er ikke så opptatt av boligen, men for mange menigheter er det positivt at presten bor i bygda og ikke bare kommer kjørende for å holde gudstjenester. Men vi må forholde oss til regelverket rundt dette med boplikt, sier Lia.

Legefamilie inn

Ordfører Oddvar Indergård sier den tidligere presteboligen nå vil fungere som ordinær, kommunal utleiebolig.

- I første omgang er det en legefamilie som flytter inn. Videre må vi diskutere hva som skjer med boligen, sier han.

Lia sier økningen i husleia for prester slår ut først når en ny prest kommer inn. Prester som allerede bodde i boligen da boplikten ble opphevet 1. september 2015, blir ikke rammet av en økt leiekostnad.

Den nye sognepresten i Agdenes, Lars Sperre, blir boende i leiligheten sin i Ila i Trondheim. Foto: Privat