TOKHA står for Tverrfaglig opplæringskontor for Hemne og Aure, og så dagens lys for ti år siden. Derfor var et som seg hør og bør tid til en aldri så liten markering av 10-årsjubileet denne uka.

Alle fikk seg noe godt å bite i da daglig leder Ingeborg Kjærem Lian inviterte medspillere, støttespillere og andre viktige spillere til kantina på Hemne videregående skole. Det er vegg i vegg med kontorets lokale etter flyttinga i sommer.

Mye å administrere

En noe trang fødsel. Det er stikkordet for arbeidet som tok til i 2006, året før etableringa. Fesil Holla Metall, som bedriften het den gangen var en av pådriverne, med HMS-sjef og ansvarlig for lærlingene i spissen.

— Vi måtte gå noen runder med godkjenningsmyndighetene før vi fikk opplæringskontoret på beina, minnes Gumdal ved bordet sammen med Ingeborg Kjærem Lian.

På den tida var det ett opplæringskontor for hvert yrke, og på Holla begynte de etter hvert å få ansatte innenfor flere fagfelt. Det ble derfor et tungrodd opplegg. Nærmeste opplæringskontor lå i Meldal, som sendte sine ansatte til Hemne – noe de delvis fortsatt gjør på enkelte fag – for å følge opp lærlingene. Hemne hadde med andre ord behov for å få sitt eget opplæringskontor.

Kommunen tok tak

Opplæringskontoret tar seg, kort sagt, av alt det administrative ved lærlingene og følger dem opp på de respektive arbeidsplassene.

— Mange arbeidsgivere kvidde seg for å sitte med et så omfattende papirarbeid og dokumentasjon. Så lyktes vi til slutt med å etablere et tverrfaglig opplæringskontor. Ordet tverrfaglig er viktig, siden kontoret administrerer alle yrkesfag, forteller Gumdal.

Ingun Øyasæter ble første daglig leder. Hun satt i sjefsstolen i ett år før Lian overtok. Kontoret fikk en veldig bra start, da kommunestyret i Hemne vedtok å øke tallet på lærlingplasser til ni.

— Hemne kommune fortjener ros. De tok virkelig tak da vi fikk et eget kontor. De har ligget stabilt på rundt ni lærlinger siden den gang, og de ligger godt over snittet for norske kommuner, sier Ingeborg Kjærem Lian.

Fordeler penger

Opplæringskontoret mottar støtte fra fylkeskommunen per lærling; ca. 150 000 kroner for elever som kommer rett fra skolebenken, 116 000 for voksne. Dette fordeles med 60 prosent til bedriften og 40 til opplæringskontoret for rettighetslærlinger. For voksne er fordelinga 50/50.

En lærling får én fagarbeiderlønn for to år som lærling, en godtgjørelse som stiger i takt med progresjonen for utført verdiskaping ved bedriften.

Nytt navn?

Lian deler ei 100 prosentstilling med Håvard Hjelen ved TOKHA. Håpet er å få inn en ekstraressurs på sikt. Styret består av Erling Haugen (styreleder), John Arve Stallvik (nestleder), Jorulf Mosand, Hanne Tøndel og Therese Sæter. Sistnevnte er selv lærling og lærlingenes representant i styret.

— Det er ganske uvanlig at lærlingene, de dette egentlig handler om, har sin egen representant i styret, sier Lian.

Veien videre har selvsagt et mål om minst ti år til. Men først støter de på noe som heter kommunereform.

— Selv blir jeg pensjonist sommeren 2018, så ledelsen og styret må da drøfte behovet for å foreta noen strategiske endringer – eksempelvis navn på opplæringskontoret – som følge av reformen, sier Lian.

TOKHA administrerer i dag 34 lærlinger, noe som er en liten nedgang sammenlignet med de siste åra da tallet har ligget på i overkant av 40.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Ingun Øyasæter (til venstre) var første daglig leder. I dag har Ingeborg Kjærem Lian stillingen. Her spretter de jubileumskaka. Foto: Privat