Det sier Arne Ivar Klungervik og Gabriel Randen fra Snillfjord. De ser likevel strålende godt opplagt ut foran sine dataskjermer. Men rundt dem i salen her i Hemne samfunnshus, er det mange tomme stoler sånn ca. klokka ti på formiddagen. Årsak: Mange andre har nok også hatt våkenatt, men har vært nødt til å melde pass når Herr Trøtt ble for påtrengende på morgenkvisten.

Berømmer Nemean

Det er høstferie og Lan i Hemne. Tradisjonen tro. 60 deltakere – og flere kommer til i helga – i alderen 12 til 19 år er i full gang med gaming. Dette er ungdommer fra flere midtnorske kommuner; foruten vertskommunen Hemne, kommer de også fra Snillfjord, Orkdal, Meldal, Aure, Klæbu og Trondheim. For å nevne noen.

Lan i Hemne i regi Nemean er populært. Svært populært.

— I miljøet er arrangementet i Hemne svært godt kjent og veldig populært, sier Terje Græsli.

Han representerer foreninga Bitfix Gaming i Trondheim. De har som mål i skape aktivitet gjennom teknologi og e-sport. I høstferien skal han innom intet mindre enn fem Lan-party i landsdelen. For å inspirere og fremme interessen.

Slipper Peer Gynt

— Jeg er lærer ved Dagskolen i Trondheim. Den er et tilbud til elever som har havnet «litt utpå». Det kan for eksempel være elever som av ulike årsaker ikke har vært på skolen på et helt år. På Dagskolen får de holde på med det de er interessert i, og vår erfaring er at ungdommenes største interesse er gaming og e-sport. I norsktimen hos oss får de heller lov til å skrive en anmeldelse av et nytt spill, framfor å skrive om Peer Gynt. Vi treffer elevene der de føler seg hjemme. Og alle kommer på skolen til rett tid hver eneste dag, forteller Græsli.

Husleie – ei utfordring

Jonas Skinderhaug er vaktsjef og som en superveteran å regne i Hemne. Han var med på det aller første Lan-partyet i regi Nemeans i 2006 da de videreførte tiltaket som en annen forening, Hemne Cyberians, starta noen år tidligere.

At det denne høsten er et såkalt mini-lan i Hemne samfunnshus, har sammenheng med kommunens betalingsregulativ.

— Vi får leie gratis dersom vi setter aldersgrensa til 19 år, selv om det er mange gamere som er oppi 30-åra. Men nå, etter å ha kjørt lan med aldersgrense tre ganger, begynner vi å spare opp såpass mye penger på husleie at vi kan ha arrangementet i Hemnehallen igjen. Da kan vi få inn langt flere deltakere, sier Skinderhaug.

100 000 i premie

Nemean sparer 18 000 kroner på å leie samfunnshuset gratis. Ved å annullere aldersgrensa, få flere deltakere og leie Hemnehallen, er leiekostnaden 40 000 kroner. I fjor fikk Nemean et tilskudd på 20 000 kroner slik at den reelle kostnaden ble halvert.

For å bedre økonomien, har Nemean drøftet å flytte hele arrangementet ut av Hemne.

— Orkdal, Trondheim og Stjørdal er steder vi har diskutert å flytte til. Om vi ikke får reduserte kostnader, får vi gjennom økt deltakelse mer i inntekt, sier Skinderhaug

Arrangementet i vinterferien blir trolig likevel lagt til Hemne.

— Ja, vi satser på det. Vi vil tiltake til det nivået vi lå på i fjor, med til sammen 100 000 kroner i premiepotten. Men skal vi dit, må vi leie Hemnehallen og arrangere uten aldersgrense, sier han.

Støtter rusfrihet

Lan-party er et tilbud til dem som ønsker å gjøre noe annet enn å drive med idrett eller annen organisert aktivitet i høst- og vinterferien. Arrangementet er rusfritt.

— Vi har nulltoleranse for alt som handler om rus. Vi har også vakthold, og i helga skjerpet vakthold, for at ungdommene skal ha en trygg plass å være og ha det moro, sier Skinderhaug.

— Det liker jeg godt. Jeg er ingen fan av rusmidler i det hele tatt, sier Trygve Småge Moe ved en av spillkonsollene.

To unge gutter fra Klæbu har ambisjoner om premie.

— Konkurranseinstinktet er på plass, fastslår Ivan Pettersen.

— Selvsagt har vi ambisjoner om å ta premie. Ellers ros til arrangøren for et veldig bra Lan-patry, sier sidemannen Vincent Hagerup.

Årets Lan-party starta onsdag kveld og avsluttes søndag.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300