Ingeborg Kvernberg skjønte ingen ting da hun leste at Buvik husflidslag skulle arrangere kurs i hvordan man lager smykker, pynt og vesker av «nederlandsk slangeskinn».

Slanger i Nederland?

- Jeg tenkte: Kjære, er det slanger i Nederland da? Det måtte i tilfelle være ål som buktet seg i kanalene, sier hun og ler.

Tirsdag denne uka var Kvernberg en av deltakerne på den siste kurskvelden, og nå vet hun litt mer om hva som menes med «nederlandsk slangeskinn». Det henspiller nemlig på den utstrakte sykkelbruken i Nederland, og det er nettopp sykkelslanger som har vært materialet for dem som har deltatt på kurset i Buvik husflidslags regi.

Rift om slangene

Både XXL og tidligere sykkelproff, Jostein Wilmann, har fått besøk av damene i husflidslaget.

- Det er stor rift om sykkelslanger for tiden, ikke minst på grunn av at basse er blitt populært igjen. Både Jostein og XXL hadde nettopp levert et lass med sykkelslanger da vi kom, forteller Marit-Bodil Meistad.

Hun har ledet kurset, som har gått over tre kvelder i høst, og tirsdag denne uka fikk deltakerne hvert sitt diplom som bevis på vel gjennomført kurs.

Ikke bare strikking...

- Vi kan ikke bare veve, strikke og sy. Vi må gjøre noe annet også, sier Meistad som ble kjent med den kreative bruken av sykkelslanger for et noen år siden.

- Jeg gikk på et kurs via fylkeslaget, og vi prøvde å få i gang et kurs her også, men den gangen var det ingen interesse forteller hun.

Nå var imidlertid interessen på plass, og sju damer har de siste ukene samlet seg rundt langbordet på Valset i Buvika. Der har de skravlet, flira og laget de flotteste kreasjoner - av sykkelslanger.

Levende reklame

Kurset har virkelig slått til hos de driftige damene. Med stor iver har de skapt de vakreste smykker, vesker, ringer og armbånd, og det kan godt hende noen av dem stiller på julebordet med tilbehør laget av sykkelslanger.

- Det er så artig, for de er så ivrige, sier den engasjerte kurslederen, som selv går rundt som en levende reklame for sykkelslangepynt. Rundt halsen har hun nemlig et lekkert smykke i svart og rødt, der slangegummien er kombinert med røde kuler som de har tova selv.

På fingeren har hun en matchende ring, og i hånda bærer hun ei lekker selskapsveske - også den i svart og rødt. Ingen ville ha stusset om hun hadde møtt opp i festlig lag med disse produktene.

Sykkelslanger og bildekk

Marit Eidskrem Tørø er en av dem som har deltatt på kurset. Hun viser fram en oppklipt sykkelslange - en firkant som skal bli til ei elegant konvoluttveske.

Tørø forteller om ei venninne som hadde vært på en butikk i Amsterdam, der alt var laget av sykkelslanger og bildekk. Buvik-damene er med andre ikke de eneste som har oppdaget hvordan «de nederlandske slangene» kan brukes som materiale i vakre ting.

Ønsker medlemmer

Buvik husflidslag har tidligere hatt over 40 medlemmer, men de siste årene har det gått nedover.

- Nå opplever vi en liten oppgang, og vi ønsker oss enda flere medlemmer, sier Marit-Bodil Meistad som kan lokke med spennende kurs og varierte aktiviteter, alt fra strikkekafé til byvandring på Bakklandet og kurs i rosemaling og nålefilting.

- De som ønsker å finne ut mer om oss, kan gå inn på Buvik husflidslags facebookside, sier Meistad.