Av Eva Haugen

Et stort kjøpesenter med ca 400 ansatte, det er mange viktige arbeidsplasser det.

Det skjer mye i Orkdal, men det er ikke noen automatikk i at verken Thamspaviljongen, Orklaparken eller folkehelsebadet vil få flere besøkende til sentrumsgata. De av oss som har vært på badeland med barn, vet at etter 5-6 timer i klor er shopping det siste en tenker på...

Vi må gjøre oss attraktive, sier politikerene.

Og det er sant, vi som har vårt daglige virke i sentrumsgata har et ansvar for at arbeidsplassen vår består. MEN: Da må politikerene ta seg tid til å kartlegge hvilke konsekvenser en åpning av handel på Laksøra med areal helt ned til 1800 kvm (inklusiv lager og spiserom) vil få for sentrumsgata.

Flere av politikerene har skyldt på at en ikke kan dele opp kommunedelplanen, Furumoen og Laksøra, og at vi da kan miste Norsk kylling. Dette er feil.

Kan det være sånn at når noen mener at det ikke har noen hensikt med konsekvensutredninger, er det fordi en kanskje ikke vil få svar som stemmer overens med sine egne valg, valg en tar ut fra synsing, og ikke etter råd fra fagfolk som har dette som jobb?

Mulig en kan ha så mange utredninger en vil, og få ulike svar, men jeg har ennå til gode å se eksempel på at spredning av handel har slått positivt ut for sentrumskjernene.

I partienes valgprogram hadde de fleste med at de skulle satse på sentrum. Kanskje det er på tide at politikerene tør å si hvor sentrum ligger.

Kampen om skilting har pågått i årevis, det blir nå sagt at det er vegvesenet det står på…

Det trengs skilt og infotavler som viser at nå kommer du til sentrum, og hva som finnes av severdigheter og tilbud. For vi har mye å være stolte av, både i sentrum og områdene rundt.

Vi som jobber i sentrum opplever ofte at kunder syns vi har ei fin gate. Og kanskje er det sånn at vi i iveren etter nye ting ikke klarer å sette pris på det vi har, og tar det som en selvfølge.

Det blir sagt at gata klarer seg, men det er det ingen selvfølge at den gjør.

Vi som er opptatt av forutsigbarhet og 2040 blir lett oppfattet som nostalgikere. Men politikerene skal være glade for at de har næringsdrivende som bryr seg så mye om Orkanger, at de bruker tid på å engasjere seg og stiller spørsmål når viktige avgjørelser skal tas. Avgjørelser som får konsekvenser vi alle må leve med i all fremtid.

Et viktig spørsmål er hvorfor kommunen ivrer slik etter å tekkes Thon og Løseth når det gjelder å fremskynde behandling av Laksøra, når en vet at utbyggerene ikke har holdt de avtaler de har inngått med Orkdal kommune?

Nye Amfi og Oti mangler fortsatt en såkalt ferdigattest.

Det er ikke Orkdal kommune som sitter i førersetet, det er Thon og Løseth, som eiere av store næringsarealer, Skysstasjonen, Statens hus, Oti, Amfi og store deler på Laksøra, som bestemmer hvordan Orkdal skal formes.

Det handler om profitt og makt.

Er det forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker?

Det er lett å tro at en annen utbygger hadde måttet forholde seg til tidligere krav før nye hadde blitt inngått.

Kanskje en skulle tatt tilbake litt av makta, og startet med å stille krav om areal som gjør at kun storhandel får etablere seg på Laksøra. Da bør arealet være minimum 3000 kvm. Biltema og Jula har begge butikker som er større.

En kan spørre seg hvorfor det er så viktig at arealgrensen skal senkes til 1800 kvm (med lager), når målet er at storhandel skal til Laksøra?