Eventyret Valley Ivan og John Einar Theodorsen vil ingen ende ta. Det foreløpig siste kapittelet ble skrevet mandag, da Valley Ivan med makker Inge Melby knuste konkurrentene i et kvalifiseringsløp til Hesteierkanna.

«Matlapper»

Men først, 26 oktober 2015. John Einar Theodorsen har kjøpt USA-importen Valley Ivan for skarve 27 000 kroner. Det er klart for debut på Leangen for Theodorsen. De siste løpene før eierskiftet har hesten, som framsto som ei stjerne som treåring, bare hentet seg noen «matlapper» i løpsbanen. Også de få løpene han går for Theodorsen i 2015 ender med «matlapper», en tredjeplass som best. Og på dette tidspunktet er det nok ingen som ser for seg at denne hesten, som drar et bakbein etter seg gjennom svingene på Leangen, skal komme tilbake som en vinnerhest.

Årest varmblods

Men Theodorsen er ikke blant dem. Han er sta og optimist av natur, og i 2016 kommer det en ny hest ut i løpsbanen. Valley Ivan traver etter hvert på alle fire føttene, og 2016-sesongen ender med fem seirer, sju andreplasser, tre tredjeplasser og 338 000 kroner innkjørt. Han blir kåret til årets eldre varmblodstraver og årets forvandlingsnummer under Travgallaen på Leangen i februar. Spørsmålet som melder seg; er det mulig å toppe dette i 2017?

Snart 600 000

Svaret er definitivt ja. Den 17. oktober viser fasiten at Valley Ivan har gått 21 løp i år. Hele 10 av disse har han vunnet, mens sju har endt med andreplass og to har endt med tredje. Kun i to av disse løpene har hesten vært utenfor pallen, og årskontoen viser allerede 595 575 kroner. Siden Theodorsen kjøpte hesten for drøyt to år siden, har hesten vunnet 15 løp og tjent nesten 950 000 kroner. Totalt i karrieren har hesten tjent drøye 1,6 millioner kroner.

Bedre hest

Den siste tida har Valley Ivan og Baritron stått fram som de beste hestene på Leangen. Baritron har sågar slått Valley Ivan ved en anledning i høst, og mandag skulle Valley Ivan sette skapet på plass en gang for alle med hensyn til duellen mellom de to. Før løpet uttalte i tillegg Jomar Blekkan at han skulle gi de to forgrunnsfigurene kamp med Jaccaro.

Starten går og Blekkan får tidlig overta teten med Jaccaro. Dermed blir det dødens for Valley Ivan etter 500 meter, mens Baritron får «kose» seg i rygg. 1100 meter fra mål gir Melby gass og utfordrer lederen, som må kaste inn hånkledet 500 meter fra mål. Rundt siste sving sitter Valley Ivan i tet, med Baritron i rygg. Oppløpet blir en flott duell mellom to kjemper, mens resten av feltet er totalt avhengt. Thomas Mjøen og Baritron prøver et angrep på orkdalsekvipasjen, men er aldri i nærheten av å kunne true seiersmaskina fra Dorodalen. Valley Ivan er rett og slett en betydelig bedre hest.

Og familielykken hos familien Theodorsen ble nok ikke mindre etter at John Einar Theodorsens datter, Silje D. Theodorsen, gikk hen og vant ungdomsløpet med favoritten Bestbyarsenal senere på kvelden.

Tredje strake

Valley Ivan er imidlertid ikke den eneste seiersmaskina fra Orkdal om dagen. I tre år gamle Crackajack har Ola Martin Foss fått fram ei seiersmaskin og en klassehest av rang. Sist hesten startet møtte og slo Crackajack de beste treåringene på Leangen. Mandag skulle han måle krefter med skaprpskodde eldre hester, men Scarlet Knight-sønnen viste nok en gang at han holder klasse langt utenom det vanlige. Lederen ble most fra dødens og kusk Andre H. Stensen kunne cruise inn til hesten tredje strake seier, den fjerde totalt på åtte forsøk i karrieren.

Sterke sølvvinnere

Mandag ble det kjørt kvalifisering til Hesteeierkanna for begge raser. I hurtigløpet for kaldblods var Meldals-hoppa Pave Loma gjort til stor favoritt. Hoppa leverte et godt løp fra 20 meter tillegg, men måtte nøye seg med andre og finaleplass da hun aldri nadde helt tak i Jardar.

I et annet kvalifiseringsløp leverte Mælen-traveren Sindor X sitt beste løp på lang tid, og tok en sterk andrepremie bak seiersmaskina Villmira.

Lokale resultater:

1. løp: 2) Pave Loma 1.25,4, 5) Prins Tom 1.26,7g

2. løp: 1) Crackajack 1.16,1

3. løp: 4) Gjølmes Spika 1.29,0, 7) Tito 1.29,6

5. løp: 1) Valley Ivan 1.14,3, 3) Hidden Secret 1.15,6, 5) Fux Pride 1.15,9

6. løp: 2) Sindor X 1.28,1, 6) Rebekka 1.29,3, 8) Krokstad Juvita 1.29,0

Sindor X viste endelig god gammel form mandag. Foto: Arkivfoto
Far og datter John Einar og Silje D. Theodorsen mottok to priser etter Valley Ivans innsatser i fjor. Mye skal til om det ikke blir flere priser i år. Foto: Anders Aasegg Morken