Kommende torsdag og fredag blir det bokstavelig talt fargerike i Kulør'n på Kyrksæterøra. Da er det Fargespill; to forestillinger torsdag og to på fredag.

Fargespill? Nei, det er ikke ei fargerik kunstutstilling, men et fyrverkeri av en konsert, med sang, musikk og koreografert dans i trekvart time til ende uten stopp.

Ingen audition

— 30 barn og ungdommer i alderen 8 til 20 år fra ti nasjoner deltar, opplyser Hans Petter Vik Sæther, som både spiller i orkesteret og er kunstnerisk ansvarlig for Fargespill.

Det er andre gang han deltar i Hemne, mens han har vært med på Fargespill-prosjektet fire ganger i Trondheim. Marit Lian er prosjektleder og instruktør.

— Dette er ei helt unik forestilling med barn og ungdom i en proff innpakning. Her deltar de som har lyst, det har ikke vært noen form for audition. Et stort flertall av deltakerne har heller aldri vært elever ved kulturskolen, sier Sæther.

Også språktrening

Deltakerne kommer altså fra flere land, og de har selv bidratt med ønskelåter fra sine respektive hjemland.

— Fargespill er lagt opp slik at dersom en av de norske deltakerne ønsker at vi skal framføre Per Spelmann, framføres den av en av deltakerne fra et annet land. Under forestilling har vi sanger med opphav fra for eksempel Russland, Eritrea, Uganda og Norge, og ingen av disse framføres av deltakere fra opphavslandet. Sånn ønsker vi også at det skal være, sier Sæther.

Språkbarrierer har de ikke opplevd.

— Vi snakker norsk, men oversetter ved behov. Det er alltids noen som kan oversette slik at alle forstår hva som blir sagt. Sånn sett er dette også god språktrening, sier han.

Øvd siden januar

Fargespill er et nasjonalt prosjekt som starta i Bergen. Der har de sin årlige konsert i Grieghallen. Flere byer og tettsteder har kommet etter.

— Dette er veldig givende å være med på, og jeg håper virkelig at folk kommer og støtte opp om konsertene. Det fortjener deltakerne som nå har øvd jevnt og trutt helt siden januar, sier Hans Petter Sæther, som har med seg det samme orkesteret som Fargespill i Trondheim.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300