- Det er så fin utsikt her at jeg har ikke fått meg til å henge opp gardiner, sier Janne Liaaen.

Hun står midt på stuegulvet der datterens legobrikker har inntatt hedersplassen foran de store panoramavinduene. Huset er et av de mange «eneboligene i rekke» som har blitt bygd i Buvika i løpet av de siste årene.

Fra Trondheim til Skaun

Her på Hammergjerdet har Janne, Kyrre og lille Una på fire år storslagen utsikt over kulturlandskapet som strekker seg fra Buvika og sørover. Snur man blikket nordover, ligger Byneset på andre siden av Trondheimsfjorden badet i kveldssol.

Utenfor huset har Una en liten plen å løpe på, og i gata kryr det av unger i samme alder.

- Vi har det veldig bra her. Det eneste vi er litt misfornøyde med er at utbyggingen av E6 går litt sakte, sier Janne og ler.

Forventningene innfridd

De to er opprinnelig fra Ålesund, jobber begge på NTNU og valgte å flytte fra Trondheim til Skaun for halvannet år siden. Ønsket om trygg skoleveg og et oppvekstmiljø for datteren i et lite og oversiktlig samfunn avgjorde valget av bosted. Sånn sett er familien representativ for den store gruppen av innflyttere som har gjort Skaun til en av kommunene med raskest vekst i landet. I løpet av det siste året flyttet det 502 personer til Skaun. Halvparten kom fra Trondheim.

- Våre forventninger er innfridd. Vi ønsket oss trygg skoleveg, og nå skal det lages gang og sykkelveg nedenfor her. Vi var også spent når Una skulle flytte fra en liten til en mye større barnehage. Men det gikk kjempefint, hun stortrives på Oterhaugen. Og vi har blitt veldig godt kjent med de andre i gata her. Vi har faktisk hatt gatefest, med gatas eget partytelt. Samtidig har vi skjønt at å integreres som innbyggere i en ny kommune er noe som tar mer enn et år, sier Janne.

Vestover for å shoppe

Hvor er for eksempel alle de forskjellige stedene det henvises til i plakatene på butikken?

- Jeg har alltid syntes det er morsomt å lese oppslagene om hva som skjer i nærområdet. Der refereres det til plasser som jeg ikke aner hvor er. Vi fikk for eksempel lyst til å dra på Øyberget, som sto omtalt i turboka til Skaun kommune. «Dra dit» sto det, men hvor i all verden er det? Jo, der oppe, sier Kyrre og peker bort på noe som verken er en øy eller et berg. Og Tangen? Hva og hvor er det?

Noe de ikke var forberedt på da de flyttet over kommunegrensen til Skaun, var at de skulle bli mer orientert mot Orkdalsregionen.

- Vi drar heller til Orkanger på shopping, enn til Tiller. Det er mye mer attraktivt å dra i den retningen. Vi sogner mer til Orkdal enn vi trodde på forhånd, sier Kyrre

Nettverk i byen

Men selv om de to er enige om at Buvika var et riktig valg, er de to forskjellige når det kommer til den sosiale integreringen. Mens Kyrre liker å snekre og gjerne finner omgangskrets blant de andre karene i nabolaget, har Janne sitt sosiale nettverk knyttet til jobben i Trondheim.

- Mennene her i gata treffes mye i forhold til at det er mye hus under bygging. Terrasser skal lages, og da samles de. Noen ganger tenker jeg det er et under at ting blir ferdige i det hele tatt, så lenge som de står og snakker sammen, sier Janne og ler.

- Når damene møtes er det gjerne i forbindelse med barna. Jeg har nok mye av livet mitt på jobben, og har knyttet sterke vennskap der. Men jeg har møtt mange trivelige folk her, og jeg prøver å være flink til å stille opp når jeg blir invitert. Jeg har vært på et sånt homeparty, forteller Janne.

Savner et sentrum

Men er det virkelig ingen ting de to savner i Buvika?

- Jo! Take-away. Og indisk mat, kinesisk, sushi, alt! Det savner jeg masse, sier Janne.

- Altså, vi har jo alt i nærheten, det er bare å sette seg i bilen. Men det krever litt planlegging, alt får en høyere terskel, sier Kyrre.

De to savner også et tydelig sentrum i Buvika.

- Man kan se at det har vært fine gater nede ved sjøen som har utgjort et sentrum tidligere, men nå er alt trukket opp mot avkjøringsrampen til E39. Der er sentrum nå. Og det er jo butikker der, men det er ikke et sted man går til for å rusle en tur i sentrum, sier Janne.

Handler om livsfase

- Samtidig består jo dagene av å komme hjem, hente i barnehagen, lage middag, se barne-TV, og så er det plutselig leggetid. Så da er det jo ikke så mye tid igjen til å bruke det sentrum som jeg savner, sier Kyrre.

- Nei, det er livsfaserelatert, sier Janne og fortsetter:

- Jeg tror nok at jeg vil flytte tilbake til Trondheim når Una har blitt voksen.

Hun får et skeptisk blikk tilbake fra Kyrre.

- Hva? Nei, det vet jeg ikke om jeg blir med på. Kanskje heller en feriebolig i byen, foreslår han.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109