- I dag har det virkelig vært en stor og god dag!

Slik oppsummerer Høyres Torhild Aarbergsbotten dagen da fylkesutvalget gikk imot rådmannens anbefaling og sa nei til innsigelse på arealet der Norsk kylling vil etablere seg.

Aarbergsbotten fremmet følgende forslag i fylkesutvalget sammen med Gunn Stokke fra Senterpartiet:

  • «Fylkesutvalget viser til at Fylkeskommunen aksepterte industri på Furumoen i sin uttalelse til kommuneplanen fra 2014, og står fast ved sin holdning i saken. Fylkesutvalget vurderer at regionale næringshensyn veier tyngre enn ulemper i forhold til annet planverk. Fylkesutvalget viser til at fylkesmannen har trukket sin innsigelse hva angår jordvern. Fylkesutvalget har derfor ingen innsigelser til omregulering av området.

  • Kommunen bør ha et spesielt fokus på konsekvenser i vannforekomsten slik at det på best mulig måte settes i gang avbøtende og kompenserende tiltak, slik at dyreliv og biologisk mangfold blir ivaretatt.

  • Fylkesutvalget ber fylkesrådmannen planlegge revidering av arealstrategien, og at

  • den vil favne hele Trøndelag og at den drøfter hvilke områder som er minst like

  • konfliktfylt i forhold til jordvern, vanndirektiv, biologisk mangfold, klima mv.»

Forslaget fra Stokke og Aarbergsbotten ble vedtatt med åtte mot to stemmer. Det var bare Jan Bojer Vindheim (MDG) og Rakel Skårslette Trondal (SV).

Blant dem som utgjorde flertallet, finner vi tre lokale representanter. I tillegg til Gunn Stokke (Sp) og Karin Bjørkhaug (KrF) var Arbeiderpartiets Ellen Haugen Bergsrønning en del av flertallet.

Siste hinder

I realiteten var dette det siste hinderet på veien mot Norsk kyllings milliardetablering i Orkdal.

Riktignok gjenstår behandling av kommunedelplanen for næring i kommunestyret; det skjer onsdag 25. oktober, men der vil flertallet for en omregulering med tanke på Norsk kylling være overveldende.

Det gjenstår også å få vedta en reguleringsplan for Furumoen, og i teorien kan det komme innsigelser på denne. Men nå som både Fylkesmannen og fylkeskommunen har sagt ja til den overordnede planen, er det i realiteten bare en teoretisk mulighet for at reguleringsplanen kan bli stoppet.

Karin Bjørkhaug støttet forslaget fra Høyre, Frp og Senterpartiet, mens Jan Bojer Vindheim fra MDG støttet rådmannens forslag om innsigelse.

Bred oppslutning

Høyre, Frp og hadde laget et felles forslag i forkant av fylkesutvalgsmøtet. Det samme hadde Senterpartiet.

- Det var utrolig bra at vi og Senterpartiet fikk laget et felles forslag, som også Ap og KrF støttet. Det at det er en så bred politisk enighet, betyr mye. Dette har vært en omstridt sak, men jeg var veldig tydelig på at dette handlet om uttalelse til en omregulering av et areal, og ikke om lokalisering av en bedrift, selv om det er konsekvensen. Det er viktig at vi er ryddige på hva det er vi uttaler oss om, sier Aarbergsbotten som hadde en god følelse etter møtet:

- Noen ganger går jeg ut fra et møte og føler at jeg har bidratt til å gjøre noe for folk i Sør-Trøndelag, og den følelsen hadde jeg i dag.

- Handlet ikke om jordvern

Gunn Stokke var ordfører i tirsdagens møte i og med at Tore O. Sandvik hadde meldt forfall. Stokke representerer det partiet i Norge som tradisjonelt har vært den sterkeste talsmannen for jordvern, og mange vil stille seg undrende til at Stokke ikke gikk inn for innsigelsen. Slik begrunner hun standpunktet sitt:

- Plan- og bygningsloven er veldig klar på hvem som har innsigelsesrett til hva. Fylkesmannen har ansvar for blant annet jordvern, og kan komme med innsigelse i den forbindelse. Det kan ikke fylkeskommunen. Vårt ansvar var å se på planen i forhold til vanndirektivet, og der var det ikke sterke nok grunner til å fremme innsigelse, sier Stokke til ST.

Gunn Iversen Stokke ledet møtet i Tore O. Sandviks fravær.

Vanndirektivet

I likhet med Stokke er KrFs Karin Bjørkhaug opptatt av jordvernet, og i sommer gikk hun ut i ST mot omdisponeringa av kornjorda i Furumoen. Likevel var hun med på å sikre flertall for vedtaket som innebærer at Norsk kylling er svært nær et klarsignal.

- Jordvernet er viktig, og jorda er av god kvalitet, så jeg syntes det var en forferdelig vanskelig sak. Men det som lå på vårt bord, var ikke spørsmålet om jordvern. Det var Fylkesmannen sitt mandat. Det vi skulle ta stilling til, var om vi skulle legge inn en innsigelse med bakgrunn i vanndirektivet, sier Bjørkhaug.

- Svært krevende

- Mosøyan og Furumoen var aktuelle plasseringer i Orkdal. Fylkesmannen trakk sin innsigelse blant annet fordi man så at Mosøyan ikke var et reelt alternativ. Mosøyan var problematisk også ut fra vanndirektivet. Et ukontrollert utslipp der ville havnet i Orkla. Da ble argumentet om å få en stor næringsetablering, avgjørende, og vi valgte å ikke legge inn innsigelse.

Bjørkhaug medgir at det har vært en vanskelig sak å diskutere. Når man brenner så sterkt for en sak som hun gjør for jordvernet, og man har en sak som vil få store konsekvenser for nettopp jordvernet, er det svært utfordrende å se bort fra det:

- Det var vanskelig å diskutere, for hovedargumentet (jordvernet, red. anm.) var plukket bort fra bordet vårt. Likevel lå det så sterkt under. Det var en veldig krevende politisk øvelse å skulle forholde seg til det som faktisk var fylkesutvalgets mandag. Og det var ikke jordvernet, sier Bjørkhaug.