Jystad kjørte sitt første NM i hundeløp på barmark sist helg. I den teknisk krevende løypen på Elverum, manøvrerte hun sitt åtte hunder store spann inn til sølvmedalje i sprint.

Norgesmesterskapet gikk over fem kilometer, og spannet brukte tolv minutter gjennom løypen.

- Det er artig med sprint, da går det fort, vi nesten flyr gjennom løypa, sier hun.

I hundeløp på barmark brukes en vogn med hjul. Jystads vogn er tyngre enn mange av konkurrentenes, uten at det stoppet skauningen.

- Vognen jeg brukte var 50 kg, og det er relativt tung. Den bør være lettere, det var en teknisk krevende løype, med mye opp og ned. Men det var veldig fine løyper, med typisk skogsvei og grus. Jeg er vant til å kjøre oppi Skaun, der det ikke er så bra løyper, sier hun.

Bytter på

Jystad har også kjør barmarkscup i sommer, en cup med til sammen syv løp. Den vant hun sammenlagt.

- Vi har ikke kjørt så mye før, det har vært bare turkjøring og kos. Men nå har vi planlagt å kjøre en del løp i vinter også, sier hun.

Med «vi» så mener hun mamma Torild og pappa Ole Morten. Det er hjemme hos dem, på Jåra i Skaun, at kennelen ligger. Og det er der hundene trenes.

- Vi bytter litt på å kjøre. Men i NM var det jeg som kjørte, det er lurest å sende ut den som er lettest, sier Maren og ler.

I kennelen har familien nå 18 hunder, men noen er bare valper enda. De er ikke gammel nok til å kjøres før til vinteren.

- Da er det flere som kan kjøre, sier Jystad.

Kjører langt for å trene

Selv har Maren bosatt seg på Hølonda. Men selv om det er langt hjemmefra, ser hun ikke mørkt på å trene tre til fem ganger i uka.

- Jeg har vokst opp med dette, og holdt på med det hele livet. Det er veldig artig, og jeg kjører gladelig de milene som skal til for å være med å trene.

Treningen varierer litt, fra kjøring til det hun kaller laustrening. da slippes hundene løs i inngjerdingen, som er på noen mål.

Imellom prøver de å få sosialisert seg litt med andre hundekjørere, gjennom Skaunakjølen trekkhundklubb.

- Klubben har et klubbhus, og det er artig å få sosialisert seg litt. Nå er klubben også i gang med å få bygget en barmarksløype, sier Jystad.

Gjennom resultatene i år, har Jystad også kvalifisert seg til å kjøre VM. Men det blir det nok ikke noe av med det første.

- Nei, jeg tror ikke vi blir med i år. Vi får heller vente til neste år, sier den blide jenta.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163

Maren kjører med åtte hunder i sitt spann, og de har naturligvis en stor del av æren for at det ble pallplass.
Maren Kristine Jystad var meget godt fornøyd med sølvmedaljen i sitt første NM.