DetVannområde Orkla og Orkla fellesforvaltning samarbeider om et bekkerestaureringsprosjekt som har til hensikt å bedre levevilkår og gyteområdene for sjøørret.

Dette er et ledd i å hjelpe den reduserte sjøørretbestanden i Trondheimsfjorden. Prosjektet er finansiert av Vannområde Orkla og Orkla Fellesforvaltning, med midler fra Vannregionmyndigheten og miljødirektoratet.

- Tiltakene går ut på å legge ut steiner, grus og røtter for å skape variasjon i bekkene, og slik bedre gyteforholdene og skape skjul for yngel og ungfisk. Innen 1-3 år vil det bli gjort etterundersøkelser for å si noe om tiltaket har hatt effekt. Det er også gjort forundersøkelser før tiltakene så en har noe å sammenligne med, forteller vannområdekoordinator Marte Turtum.

Fire bekker

I det siste har arbeidet pågått i fire bekker i vårt område:

Ustørja: Bekkestrekningen fra Trettøya og nedover langs fylkesvei 460 i Gjølmeslien i Orkdal. Den er kanalisert, noe som gir få skjulmuligheter. Her legges det ut steinklynger for å skape variasjon i strømhastighet, samt skjul til yngel.

Leirbekken: Ligger ved asfaltverket ved Torshus folkehøgskole på Fannrem. Her legges det ut stein for å skape skjul. Kulvert (rør med vei over) skal byttes ut med bru. Det er grunneierene selv som finansierer dette (frivillig tiltak).

Follo-/Kvamsbekken: Passerer Orkdal vidaregåande skole på Evjen. Her blir vandringshinder fjernet, slik at gytefisken kommer opp i bekken om høsten for å gyte.

Evjensbekken/sjukehusbekken: Går i nærheten av Orkdal sjukehus. Orkdal kommune stilte opp med maskiner og mannskap for å redusere et vandringshinder helt i utløpet av bekken.

- Viktige gytebekker

- Disse fire bekkene vi har jobbet med i høst er alle viktige gytebekker for både laks og sjøørret, og spesielt for sjøørreten, understreker Turtum.

Hun forteller at mange bekker er sterkt påvirket av mennesker. De blir ofte lagt i rette kanaler. Men det gir samtidig ingen skjulmuligheter for yngelen.

- Tiltakene som nå gjøres er for å bedre levevilkårene for yngel og ungfisk, og legge til rette for gyting, sier hun.

Undervurdering

En rapport fra Trondheim kommune og NINA (Norsl institutt for naturforskning) viser at 70 prosent av arealet for sjøørret i trondheim kommune er tapt. Rapporten konkluderer også med at faktorer som påvirker sjøørreten i ferskvannsfasen, er undervurdert, for eksempel mindre produksjonsevne på grunn av tapt areal.

Med andre ord: Bekkerestaurering er viktig!

Tiltakene går ut på å legge ut steiner, grus og røtter for å skape variasjon i bekkene, og slik bedre gyteforholdene og skape skjul for yngel og ungfisk, forteller vannområdekoordinator Marte Turtum. Foto: Orkla fellesforvaltning