Odd Jarle Svanem har vært ordfører i Hemne i to år. På spørsmål fra ST om å rangere de mest dramatiske sakene han har vært borti, sier han tydelig:

— Det er saken med endringene i eiendomsskatten. Det er ei rasering av distriktskommunene at regjeringa vil gå inn for å fjerne en skatt som ble innført som en kompensasjon og gjenytelse for at små lokalsamfunn har stilt både tettsteder og naturressurser til disposisjon for samfunnet og verdiskapinga her i landet. Det er veldig ille at dette skal ramme kommunene og de tjenestene som tilbys der folket bor, sier Svanem.

KrF og V jokere?

Situasjonen for Hemne er dramatisk, men det er likevel ikke den kommunen som rammes verst.

— Et inntektsbortfall på 7,5 millioner kroner er veldig mye penger, men det er andre kommuner som blir enda hardere rammet. Aure, som er vertskommunen for metanolfabrikken på Tjeldbergodden, mister 14 millioner gjennom bortfallet av eiendomsskatten, sier han.

Hemne er sammen med Snillfjord og ca. 70 andre kommuner medlem av NFKK (Nettverk for fjord- og kystkommuner). Hitra-ordfører Ole L. Haugen er styreleder. Odd Jarle Svanem bebuder aksjoner gjennom dette nettverket.

— Her er mange kommuner i samme situasjon, og vi må nå sette inn en offensiv mot KrF og Venstre, de to partiene som har mulighet til å motvirke dette, sier Svanem, som mener arealavgifta føyer seg inn i rekka.

— Arealavgifta, som vi kan si er eiendomsskatt innenfor havbruket, ble først foreslått innført fra 1. juli neste år. Men nå vil ikke regjeringa ha den, kommenterer han.

Må stå sammen

Hemne-ordføreren ser også tydelig et taktisk trekk i forslaget om å endre eiendomsskatten.

— Høyre og Frp har lagt fram et budsjett med reduksjoner på områder som er typiske kampsaker for KrF og Venstre. Taktikken er nok at de to partiene skal bite på agnet, og bruke tid og krefter på å få gjennomslag i slike saker, og at de mister fokus på saker som virkelig er viktige. Eiendomsskatten er en slik sak, sier han.

I denne saken er det solidaritet som gjelder.

— I det store bildet handler dette om Distrikts-Norge som rammes igjen – til stor irritasjon for meg og Senterpartiet. Vi står også overfor en kommunereform, der vi blir forespeilet mer penger. En endring av eiendomsskatten vil det betyr at det økonomisk vil gå opp i opp for mange kommuner. Derfor må vi stå sammen for å hindre at regjeringa får gjennomslag for dette forslaget, sier Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300