Hemne

Det ble en perfekt match – Fargespill i Kulør'n. Navnet tilsier at forestillinga ikke kunne vært spilt andre steder. Her er det farger i både bokstavelig og overført betydning.

Foreninga Mental Helse Hemne har prosjektansvar for Fargespill. De hadde tro på et slikt opplegg og søkte om tilskudd. Og penger ble det. Og forestilling ble det. Fire i tallet; to torsdag kveld, to fredag kveld. Under premieren, som ST overvar, var det så godt som stappfullt.

Se video fra forestillinga her:

Lån-bytter musikk

Fargespill består av sang, musikk og dans. I store doser. Og kontinuerlig i over tre kvarter. Her møter vi solister, vi får høre duetter og hele ensemblet som et kor. Taktfast og velkoreografert.

På scenen, det vil si gulvet foran amfiet i Kulør'n, møter vi barn og ungdom – ca. 30 i tallet – fra ni nasjoner. De «låner» tekst og melodi fra hverandre og hverandres land i en herlig miks. Så kan det blandes sammen slik at tekstlinja blir «Jeg gikk en tur på stien og hørte skogens ro, da hørte jeg fra lien en gjøk som sa – Aaaaaafrica...».

For å låne et lite sitat fra programheftet, kan Fargespill kort oppsummeres med at sang, dans og musikk som aktørene tar med seg fra sine kulturer, blir til vakker, vill, glad og trist musikk som i møte med den norske sangskatten blir til en musikalsk fortelling om det nye Norge.

Også integrering

Budskapet er ifølge prosjektleder Marit Lian slett ikke noe hokus pokus.

— Fargespill handler om at sang og musikk er et felles språk, og da spør vi dem som kommer fra andre lang hva de kan bringe til oss og bidra med av sin sang og musikk. Vi spør ikke hva de trenger, sier Lian.

Musikalsk og kunstnerisk ansvarlig Hans Petter Vik Sæther fortsetter:

— Fargespill er ikke bare et kunstnerisk prosjekt, men også et integreringsprosjekt, der mange av deltakerne har bodd på mottak i korte eller lengre perioder. De har med seg en kulturskatt som de lærer oss og som vi da blander i hop. Derfor blir dette en god miks av etiopisk, syrisk, palestinsk, afghansk, og så videre – og norsk, sier Sæther.

Helproft

Rammen rundt Fargespill er også et proft opplegg, med fyldig og informativt programhefte, og det samme bandet som Hans Petter Vik Sæther benytter når han er musiker på Fargespill i Trondheim. I tillegg til Sæther (gitar, mandolin og lapsteel) selv, består det av Trond Hustad (keyboard og trekkspill), Kjetil Sandnes (bass) og Magnus Forsberg (trommer og perkusjon).

Og for at både lyd og bilde skal komme ut til publikum på en god måte, har Fargespill-gjengen med seg RA Audio AS og PS Lys. Ingen ringere enn Anett Hjelkrem har stått for koreografien.

Lian og Sæthers avslutningsreplikk etter premieren sier alt:

— Vi er kjempefornøyde!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300