Tirsdag 10. oktober var Verdens psykiske helsedag. Dagen markeres hvert år over hele verden og flere hundre markeringer har vært gjennomført rundt om i hele Norge i perioden 10. oktober til 20. oktober. Det er med andre ord ingen tvil om dette er et tema som opptar mange, men gjøres det nok for å redusere behovet for å arrangere en slik dag?

Svaret er nok desverre nei. Psykiske lidelser tar nemlig mange liv hvert eneste år. I perioden 1996 til 2007 ble det registrert 550 selvmord årlig i Norge. Til sammenligning ble det registrert 212 trafikkdrepte i 2009, og man kan derfor ikke undervurdere psykiske lidelser og selvmord som et betydelig folkehelseproblem. Ifølge Norsk psykologforening er depresjon, som gjerne avfødes av en psykisk lidelse eller omvendt, like dødelig som røyking. Og sett i lys av at WHO omtaler røyking som viktigste årsak til en tidlig død, så er det åpenbart at psykiske lidelser er et utrolig stort problem. En ting er at psykiske lidelser tar mange liv. En annen ting er alle de som ikke dør men som tvinges til leve «ødelagte liv». En tredje ting er smerten og angsten som pårørende må kjenne på dag ut og dag inn.

Derfor er det viktig at Verdens psykiske helsedag markeres. Men enda viktigere er det at de som kan gjøre en forskjell, nemlig helsevesenet, bygges sterkere til å møte disse problemene slik at de som sliter faktisk får hjelp. I dag rammes spesielt mange unge jenter av depresjon på grunn av at de føler seg ikke bra nok. Vi lever nemlig i et samfunn hvor enkeltmennesket, og da spesielt de unge, opplever et stadik større forventningspress som de ikke klarer å leve opp til, noe som igjen fort ender opp i psykiske lidelser. Men hvem skal fange opp dem og hjelpe dem? I Orkdal finnes fagkompetanse og fagmiljøer som kan hjelpe fordi Orkdal er en relivt stor kommune. Mange små kommuner har verken kompetansen, miljøene eller tilbudene, og dermed er man gjerne prisgitt hvor man bor med hensyn til å få hjelp - hjelp som faktisk kan redde liv.

Slik skal det ikke være. Psykiske lidelser er fortsatt tabu, og dermed snakker vi ikke om temaet. Media omtaler ikke selvmord, og dermed får ikke folk med seg at psykiske lidelser og selvmord er et omfattende og alvorlig samfunnsproblem. Derfor er det også «politisk selvmord» for et politisk parti å fronte for eksempel skatteøkninger for å finansiere et kjempeløft på psykiatri i valgkampen. Nå er det på tide med en allmen realitetsorientering rundt dette med psykiske lidelser, slik at stortingspolitikerne vil oppleve at satsing på psykiatri gir god valuta. Det vil i så fall redde mange liv, og ikke minst skape bedre liv for mange.

Foto: Silje Asbjørnsen