Formannskapet i Skaun vedtok torsdag å gå for leie av brakker til Viggja oppvekstsenter, slik rådmannen hadde foreslått. Vedtaket ble gjort mot ordfører Jon P. Husby og Mildrid Gimsengs (begge Sp) samt Siri Grøttjords (Ap) stemmer, som foreslo kjøp av brakker.

Fravær av beslutning

Aps varaordfører Asbjørn Leraand samt Eivind Stende stemte for leie, slik Stende også gjorde da saken var oppe i Helse, oppvekst og kulturutvalget (HOKU).

- Årsaken til at vi er i denne situasjonen er at vi ikke vet hvordan fremtiden for skolene i Skaun skal være. Å si at vi skal tilby brakketilværelse er også et fravær av en beslutning jeg synes alle hadde fortjent. Nå er vi i en utredning om Venn og Jåren-Råbygda. Videre er dette et økonomisk spørsmål, der vi forplikter å bruke pengene våre med omhu. Når vi ber om ekstra bidrag fra innbyggerne, da må vi politikere bidra med å bruke pengene fornuftig. Jeg håper at vi ikke skal vente i 15 år før vi vet hvordan vi skal ordne skolene i skaun. Derfor vil jeg gå for leie, uttalte Leraand i debatten.

Vil ha brakkeløsning

Kommunestyret i Skaun har tidligere bevilget to millioner kroner til å utvide undervisningslokalene ved Viggja oppvekstsenter i form av brakker, men politikerne har så langt ikke klart å bli enige om de skal gå for en langsiktig investering der de kjøper brakker til skolen, eller om de skal leie brakkene for en begrenset periode.

- Jeg ser ikke for meg at vi kan bygge så mange skoler de neste 15 årene, og en brakketilværelse er ikke så ille. Vi må bare si hvordan vi vil ha det nå på Viggja, og vi vil ha en brakkeløsning, sa Mildrid Gimseng (Sp), som fikk tilslutning for dette fra Aps gruppeleder Siri Grøttjord.

Vil ha fortgang

Leder for helse- oppvekst og kulturutvalget i Skaun (HOKU), Espen Tørseth (SV), hevdet tidligere denne måneden at det foregikk en skjult debatt om skolestruktur da Aps representanter i HOKU sammen med opposisjonen stemte for å leie brakker, i stedet for å kjøpe slik han foreslo. Eivind Stende, som i HOKU stemte for leie, understreket i formannskapet at han stemte for leie i stedet for kjøp for å spare tid.

- Det var i april i 2016 at HOKU var på befaring på Viggja. Der ble vi enige om å gjøre noe for å løse utfordringene vi har der. Nå har det tatt 1,5 år, og skal vi kjøpe vil det gå enda lengre tid. Vi ville ha fremgang i prosessen, derfor stemte vi som vi gjorde, sa Stende som altså gjentok sin stemme for å leie brakker i formannskapet.

Saken blir endelig avgjort i kommunestyret.