Regjeringa foreslår endringer i eiendomsskatten i neste års statsbudsjett. I grove trekk er endringene slik:

Begrepet verk og bruk tas ut.

Det betyr fritak for eiendomsskatt for objekter der bygningen og produksjonsutstyret ikke kan skilles fra hverandre.

Eiendomsskatt på kraftlinjer faller også bort.

Endringene skal gjennomføres over en femårsperiode.

Eiendomsskatt for vind- og vannkraft forblir uendret.

Mister metanolskatten

Hemne rammes knallhardt dersom endringsforslaget blir endelig vedtatt i desember. Årsaken er inntekter fra eiendomsskatt fra anleggene på Tjeldbergodden. Vertskommunen Aure inngikk avtale med samarbeidskommunene Hemne og Hitra om en fordeling av eiendomsskatten da metanolfabrikken ble bygd.

— I dag har vi ca. 6 millioner kroner i eiendomsskatt fra Tjeldbergodden. I praksis vil alt forsvinne, sier rådmann Torger Aarvaag, som også sitter som medlem i energirådet i LVK (Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar).

Årsaken er at dette er en fabrikk det er umulig å «ta ut» produksjonsutstyret fra fordi hele enheten er en produksjonsenhet.

— Et motsatt eksempel er en dreiebenk i en verkstedhall. Den kan du fjerne og sette inn en ny. Det er der forskjellen ligger på hva som skal beskattes og ikke, sier Aarvaag.

Mister framtidige inntekter

Wacker Holla Metall vil også utgjøre et stort inntektsbortfall.

— Der snakker vi om inntekter i dag på ca. én million i året. Også Holla er et typisk eksempel på at «alt» er produksjonsutstyr. Den siste halve millionen er fra sentrallinja som Statnett bygger. Vi har ikke inntekter fra disse i dag da linja er under bygging, men vi går glipp av framtidige inntekter, sier Aarvaag.

— Tror du endringene i eiendomsskatten gjennomføres?

— Det vet jeg ikke, og jeg skal også være forsiktig med å være «politiker» i dette, sier Aarvaag.

Fortsatt innkreving

«En seier for vindkraftkommunene». Slik konkluderer LNVK (Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner) etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram.

Fritaket gjelder altså produksjonsutstyr/-installasjoner, men vind- og vannkraftanlegg er unntatt.

— Kommuner med vindkraftanlegg kan derfor fortsatt kreve inn eiendomsskatt, sier styreleder Wenche Tislevoll i LNVK i et orienteringsbrev til medlemskommunene.

Inntekter i ett år?

Om begrepet «seier» blir gjeldende i Snillfjord, og fra 1. januar 2020 Orkland, er fortsatt uvisst. Snillfjord står overfor ei storstilt vindkraftutbygging.

— Fellesnemnda skal komme med en innstilling når det gjelder spørsmålet om eiendomsskatt i nye Orkland kommune. Spørsmålet om det blir eiendomsskatt i Orkland avgjøres av kommunestyret i nykommunen, sier ordfører John Lernes i Snillfjord.

Uansett kan Snillfjord få nyte godt av inntektene fra vindkraftutbygginga i en tidsbegrenset periode.

— Dersom utbygginga går som planlagt, kan Snillfjord få inntekter i 2019 fram til kommunen blir delt i tre fra 1. januar 2020, sier Lernes.

For øvrig innebærer endringsforslaget ingen forandring for vanlige husholdninger når det gjelder eiendomsskatt.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Rådmann Torger Aarvaag sier endringene vil slå hardt ut for Hemne Foto: John M. Myrhaug