Jofrid Kalland er ferdig med yrkeskarrieren som lærer, men åpner gjerne gården for en flokk unger som vil tilbringe tid med hestene hennes.

- Jeg liker å skape litt forståelse og tillit mellom hestene og ungene, sier Kalland.

Torsdag i høstferien tok hun imot 12 unger i alderen fire til 12 år i stallen i Selva, og her ble det både hestekos og ridning, hesteskokasting, sosialt, steking av lapper og saftdrikking. Ungene ble værende hele dagen, til stor glede for både store og små.

- Jeg er jo vant til det, så det gikk veldig greit. Det kom unger både fra ytre og indre del av kommunen samt fra hyttene, og både gutter og jenter, sier Kalland.

Hester i blodet

Det er rundt 25 år siden hun kjøpte sin først hest, som hun hadde oppstallet. Etter hvert ble det flere hester, og hun ønsket å ha en permanentert løsning. Det ble til at hun kjøpte en stall og 20 mål jord i Selva, mens hun selv bor i boligfeltet én kilometer unna.

- Dette med hester sitter langt inni blodet mitt. Det var vel i 2003 jeg kjøpte stallen, for det ble så mange hester at jeg ikke kunne setter bort alle, sier hun.

- Hvor mange har du nå?

- Jeg har åtte, fire til ridning og to shetlandshopper med føll. Jeg har sagt til mannen min at jeg skal trappe litt ned på det, men det kommer stadig flere hester. Det eneste jeg har trappet ned på er størrelsen, siden jeg har disse to «shetisene» med føll, sier Kalland.

Hest-e-best-a

Hun kom opp med navnet Hest-e-best-a for mange år siden. Det har dobbel betydning, både at «hest er best» og at Kalland er «hestebesta» (hestebestemora). Hun har nemlig seks barnebarn som gjerne er med på ridetur, og dermed er det ekstra sosialt når hun har flere hester.

Tanken var først å begynne med Inn på tunet, for å gi et tilbud til barn og unge. Da det ikke ble noe av dette, har navnet Hest-e-best-a likevel etablert seg som et navn Kalland går under.

- Det er mange unger som spør om de kan får ri, og da tenkte jeg at jeg kunne samle opp flere til et tilbud i høstferien. Da kom det 12 stykker, og det var nok for hestene som ikke er vant til å gå på jobb hele dagen, sier Kalland.

Damedag

Hun kommer opprinnelig fra Solund kommune på Vestlandet, men endte opp som agdenesing etter å ha truffet mannen sin mens de begge seilte utenriks.

- Jeg kommer fra et småbruk hvor far hadde en fjording som dro høylass, så jeg var jo vant med den hesten. Men jeg var godt voksen før jeg kjøpte min første hest selv, 45 år. Jeg synes det er noe av det artigste som går an å holde på med, sier hun.

Hun er veldig fornøyd med arrangementet i høstferien, og det var også ungene.

- Jeg la det opp som en dag for å bli kjent med hesten, ikke så mye rideskole. Det går på forståelse og tillit, kroppsspråk både for mennesker og hestene, sier Kalland.

Hun har også åpnet gården noen ganger tidligere for lignende arrangementer, og hun går med en tanke om en damedag i løpet av høsten. Dette fordi hun har snakket med flere damer som har lyst til å ri, men som ikke tør melde seg på kurs.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535