For de med øre for klassiske musikk, er det en stor musikalsk begivenhet når Beethovens symfoni, Eroica, spilles ved Orkdal kulturscene mandag 23. oktober av noen av landets beste musikere.

Sjelden vare

Ifølge kulturleder Arne Fagerholt er dette en helt spesiell framføring av Beethovens tredje symfoni. Den er spesiell ettersom denne symfonien trolig ikke har vært oppført i Norge, i alle fall ikke de siste hundre åra.

Stor suksess

Historien er slik at musikerne har fått tilgang til notene som ble publisert i 1857, og som er i Ries Foundation og Beethoven-Haus i Bonn sitt eie. De fikk også tillatelse til å framføre verket i Norge, noe som er gjort med stor suksess både i Trondheim og Oslo.

Mandag 23. oktober er altså turen kommet til Orkdal og Orkdal kulturscene.

Musikalske størrelser

Bak den musikalske begivenheten står cellist Eivind Rossbach Heier som for tida studerer for Master i symfoniskt orkesterspel i Göteborg. I desember 2016 reiste han sammen med musikerkollega, Lars Marius Hølås (bratsj), til Beethoven-arkivet i Bonn. Der fikk de tak i et arrangement på Beethovens tredje symfoni «Eroica», som var arrangert av studenten hans, Ferdinand Ries for klaverkvartett.

De har fått med seg fiolinist Marianne Thorsen, som er professor ved NTNU Institutt for musikk, til å framføre verket. Thorsen har vært solist med de fleste skandinaviske orkestra, samt blant andre Phillharmonia Orchestra og BBC Symphony Orchestra. Hun har spilt på store scener rundt om i verden, som Carnegie Hall i New York, Wiener Musikverein og Wigmore Hall i London. For Heier og Hølås var det derfor en stor ære og å få med Marianne Thorsen på prosjektet.

På piano er Atmasukha Ananda som er ansatt som akkompagnatør ved NTNU Institutt for musikk. Han har vært solist med flere orkestre, og har også turnert rundt om i store deler av verden.

Perle

Lars Marius Hølås på bratsj studerer Master ved NTNU Institutt for musikk, og er for øyeblikket utvekslingsstudent ved Folkwang Universität der Künste i Essen. Hølås er aktiv frilanser og har blant annet vært vikar i Trondheim Symfoniorkester. Han er også medlem av Trondheimsolistene.

- Ensemblet er de første som framfører dette verket i Norge, understreker Fagerholt som mener denne konserten er sesongens klassiske perle ved Orkdal kulturscene.