Et forslag fra Arbeiderpartiets Eivind Stende om å etablere firedelt dreiende vakt i Børsa, samtidig med at man inngår samarbeid med Trøndelag brann og redningstjeneste (TBRT), fikk full tilslutning i formannskapet i Skaun torsdag.

Les mer: Uenighet om brannvernsamarbeid

Les mer: Ordfører Oddbjørn Bang ønsker et varig samarbeid med Skaun om brannvern, til tross for at kommunen har sagt opp samarbeidsavtalen.

Firedelt vakt innebærer at det til enhver tid er fire brannkonstabler på vakt som oppholder seg nær brannstasjonen for å kunne rykke ut i løpet av få minutter. I dag har stasjonen i Børsa en mann på vakt, samt en sjåfør på vakt i helgene.

Delt flertallsgruppe

Dette ble resultatet etter at Senterpartiet, med ordfører Jon P. Husby og Mildrid Gimseng, sammen med Aps gruppeleder Siri Grøttjord hadde foreslått å velge Orkdal brann og redning som samarbeidspartner. Forslaget ble nedstemt med fire mot tre stemmer, der både Stende og varaordfører Asbjørn Leraand (Ap) valgte å stemme sammen med opposisjonen for rådmannens innstilling.

Dette er andre gangen formannskapet behandler valg av samarbeidspartner for branntjenesten. I forrige behandling ønsket politikerne mer klarhet i hvor lang innsatstid man kunne påregne til de ulike delene av kommunen, med de to alternativene. I mellomtiden har Orkdal kommune gjennom fellensnemda for nye Orkland kommune presisert at et tilbud om brannsamarbeid også skal gjelde i den nye storkommunen.

De ansatte vil ha Orkdal

Tillitsvalgte for brannmannskapene i Skaun har engasjert seg i saken på Orkdals side. De har lagt vekt på at Orkdal vil opprette en firedelt dreiende vakt i Børsa for å ivareta de økte kravene i Buvika når innbyggertallet i bygda passerer 3000. TBRT har i sitt tilbud forutsatt at dette ivaretas fra stasjonen på Sandmoen.

«For mannskapet står valget mellom en tilbyder som vil sørge for en vaktordning som garanterer en førsteinnsats med fire konstabler, hvorav minst tre røykdykkere, uansett type hendelse i hele kommunen, eller en ordning hvor en har minimumsberedskap som i dag (altså kun utryknings- ledervakt, og sjåførvakt i helg), men hvor Buvika dekkes av beredskap utenfor kommunen», skriver verneombud Rolf Jomar Nilsen og tillitsvalgt Øystein Skogvang i et notat til rådmannen.

Støtter de ansatte

Både Mildrid Gimseng (Sp) og Siri Grøttjord (Ap) støttet de ansatte i dette. Grøttjord tok til motmæle mot Buviklistas Bjørn Hammer, som argumenterte med at kvaliteten var høyest hos TBRT.

- Kvalitet på tjenesten er kjempeviktig, men jeg tenker at vi har godt kompetente brann og redningsfolk i dag. En annen ting er at jeg vil at beredskapen i vår kommune skal være så lik som mulig i hele kommunen, sa Grøttjord.

- Å ha en dreiende vakt i Børsa der man er garantert å ha folk i nærheten av utrykningsstedet – det er det viktigste for meg, sa Gimseng.

Et kvarter til Venn

Også Erik Fenstad (H) valgte å vektlegge kompetansen ved TBRT i sitt valg.

- Kompetanse er viktig, både spesialkompetanse og bredde, sa Fenstad og viste til hvordan TBRT har fulgt opp med forebyggende arbeid over flere år mot branner med sosiale årsaker.

Den videre utredningen har avdekket at brannstasjonen på Sandmoen er førsteinnsats for det aller meste av områdene i Buvika, til og med Lereggen. Samtidig viser beregningene av innsatstid at brannmannskapene i Børsa vil trenge 14,7 minutter til Vennatunet. Til Jåren og Råbygda oppvekstsenter er innsatstiden 17,4 minutter. For begge disse er det stasjonen i Børsa som har kortest innsatstid. Erik Fenstad foreslo derfor at rådmannen skulle vurdere ytterligere tiltak slik at innsatstiden til Vennatunet ble redusert, men forslaget falt med bare to stemmer.

Orkdal og Skaun har samarbeidet om brann- og redningstjenesten siden 2003. I fjor høst valgte Orkdal kommune å si opp avtalen med Skaun. Foto: JOR