218,5 millioner ble samlet inn ved årets TV-aksjon som går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt. TV-aksjonen som sikrer skolegang for mer enn 470.000 barn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Den årlige TV-aksjonen er et stjerneeksempel på hva vi kan utrette sammen når hele landet stiller til dugnad. I forrige uke ble det stekt vafler, bakt kaker, arrangert skoleløp, tombola og invitert til aktiviteter ved skoler over hele landet. I løpet av et par ettermiddagstimer på søndag var 100.000 frivillige bøssebærere på sin dør-til dør-aksjon. Målet var å nå ut til alle nordmenn med ei bøsse.

Den norske årlige dugnaden som drives av en stor gjeng med frivillige, bidrar til å gi barn og unge i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan et håp om et liv og ei framtid. I snitt har hver nordmann gitt 41,55 kroner. Det er småpenger i våre liv og betyr ingen ting i vår overflod. Poenget er at dette er en stor nasjonal dugnad der alle bidrar, og der det ikke er rom for å stille spørsmål ved formålet. Det tydeliggjør også den blåblå regjeringa ved å bevilge 40 millioner til årets TV-aksjon.

I vår region er det mange som har tradisjon for å hjelpe. Det gjelder blant andre barnehagebarn og skoleelever i Buvika som også i år gjorde et kjempeløft ved å samle inn 65.000 kroner. Det står respekt av skolen og barnehagene som år etter år holder denne tradisjonen i hevd. Det ligger mye lærdom i denne type arbeid.

Respekt også til alle bøssebærere og sjåfører som bruker denne søndagsettermiddagen i et livsviktig ærend. Det er gjerne de samme folka som går igjen år etter år; ikke fordi de har bedre tid enn andre, men fordi de tar seg tid, bryr seg, engasjerer seg og på denne måten utgjør en viktig forskjell for barn som lever i en del av verden som er rammet av krig og konflikt.

Til dem som ennå ikke har vært bøssebærere ved TV-aksjon. Det blir TV-aksjon neste år også, og da til inntekt for Kirkens Bymisjon.

Foto: Silje Asbjørnsen