Skaun folkebibliotek ønsker, gjennom en rekke ulike arrangementer, å vise at biblioteket favner alle. Lørdag var det kurs i origami som sto på programmet.

Origami kommer fra japansk, og består av «ori» (brette) og «kami» (papir). Det betyr altså papirbretting, og er kunsten å brette papir etter geometriske regler for å oppnå ønsket design. Den mest kjente origamifiguren er en trane.

- Det er artig at det er unger her i dag, for dere kjenner gjerne til origami uten å tenke over det. Båter og spåkopper er jo noe av det første man kommer borti som barn. Nå er origami veldig i tiden og brukes til mye, sa kursholder Tove Svartkjønnli.

Diamanter

Hun kommer fra Trondheim, er til daglig bioingeniør og har en stor interesse for origami som hobby. Hun viser fram det hun lager på Instagram-kontoen «papir_lab», og holder kurs når hun blir spurt om det.

Lørdag var det bretting av diamanter hun lærte bort.

- Vi skal lære en base, en grunnbrett som kan brukes til mye. Vi skal lage diamanter som er fine å pynte med både i høst og til jul. Det er kjempeviktig å være nøye med brettene, sa hun.

Rundt 20 deltakere fikk prøve seg på dette i kantina i Skaun rådhus.

- Bibliotek for alle

Ann Helen Bergsland Mørk, barne- og ungdomsbibliotekar i Skaun, forteller at arrangementet er en del av en satsing de har kalt «En smal sak».

- Vi har hatt litt spesielle temaer og spisset oss mot ulike interessegrupper. Det startet med småkrypdag med pinnedyr, vi har hatt sjakk, blodet vårt og Kahoot. Vi har prøvd å tenke vidt for å nå mange, også de som ikke kommer på en vanlig bokkveld. Neste arrangement blir i desember, når vi skal ha teater- og musikkforestillinga «Mandarinsaft». Da har vi hatt ett arrangement hver måned gjennom året, og vi fortsetter også neste år, sier Bergsland Mørk.

Målet er å vise at alle hører hjemme på biblioteket, og at det finnes bøker om alle slags temaer.

- Veldig stilig

Blant deltakerne var Karin Evjen og Maria Dyrhaug fra Buvika, som til sammen hadde med seg tre barn: Sebastian (12), Vegard (12) og Pernille (7,5).

- Vi bruker å være med på det som skjer i nærmiljøet, sier Evjen.

- Det er jo kult med papirkurs, det er veldig stilig. Det er artig at det skjer noe i Skaun, så vi ikke alltid må inn til byen, sier Dyrhaug.

Rundt bordet ser det ut til at både gaver og juletrepynt tar form.

Kursholder Svartkjønnli lager alt fra små ting til store installasjoner for vegg. Hun har fordypet seg i origami spesielt de to siste årene. Hun anbefaler alle å prøve dette som avkobling i en stressende hverdag.

- Lyden var papir er beroligende, det er nesten meditasjon. Jeg elsker å lære nye ting, og origami er en hobby som senker stressnivået. Det artige er at det også er mange mannfolk som holder på med det. De verdenskjente origamistene er ofte menn, og det er jo mye matematikk i det, sier hun.