Det er ofte stor overvekt av mannlige foredragsholdere når næringslivet samles til konferanse, slik vil det ikke være når Thamskonferansen åpner dørene for femte gang på torsdag. Fem av seks foredragsholdere på næringslivskonferanse er kvinner.

- Litt historisk

Thamskonferansen har i flere år satset bevisst på å få kvinner på plakaten. I år har de greid noe som svært få næringslivskonferanser har fått til før dem; nemlig å få en stor overvekt kvinner.

- Vi er litt kvinnesjåvinistisk i år, sier Ove Snuruås og ler. Snuruås er daglig leder i Orkladal næringsforening, som er arrangør av Thamskonferansen.

- Det er litt tilfeldig at det ble slik i år. Vi har vært bevisst på en god kjønnsblanding, men vi måler ikke på om det blir halvt om halvt akkurat. Det at det er så mange damer i år, gjør konferansen litt historisk.

Eneste hane

Programleder Petter Scherven er eneste mannlige foredragsholder. Scherven er mest kjent som programleder for Typisk norsk på NRK. Scherven ble kåret til beste mannlige programleder under Gullruten i 2005.

- Han er en snedig ende. Jeg har hatt litt kommunikasjon med ham på Facebook, og det var en opplevelse, sier Snuruås som forteller at den digitale utviklinga er et tema som vil gå igjen som en rød tråd i konferansen.

Slik beskriver Snuruås de øvrige foredragsholderne, som alle er kvinner:

  • Kirsti Husby: - Hun er første kvinnelige sjefredaktør i Adressa. Det gikk 250 år før det skjedde. Jeg har lest det hun skriver, og hun er veldig reflektert og interessant. Og så er det fint at vi kan vise fram vår region til Adressa.

  • EmmaTryti: - Hun er direktør for Vipps' partnerskap, og var sentral i utviklinga av Vipps. Vipps er et veldig godt eksempel på hvor fort samfunnet endrer seg. Går vi litt tilbake i tid, var dette en DNB-løsning. Nå er Vipps Norges mest populære betalingsapp, som stadig flere banker slutter seg til, og det «å vippse» blitt et verb.

  • IngridVolden Smehagen: - Hun er en ung orkdaling som studerer økonomi og teknologiledelse på NTNU, og har blant annet vært russepresident på Follo. Hun stiller spørsmålet: Klarer vi å se og ta innover oss de moderne løsningene tidsnok?

  • Anna Kirah: - Hun er designantropolog og psykolog, og arbeider med å forme menneskelige organisasjoner. Hun har blant annet snudd opp ned på Microsoft-organisasjonen. Kirah er født i USA, hun har overlevd flystyrt, og er en svært interessant kvinne.

  • Christina Stielli: - I tre år på rad er Stielli kåret til Sveriges beste kvinnelige foredragsholder. Hun er et fyrverkeri av en foredragsholder, og hun skal snakke om det å elske utvikling, og det å lede og arbeide i forandring.

Litt annerledes

Snuruås sier at de har tatt en sjanse ved årets konferanse ved å velge en del foredragsholdere som ikke er blant de største kjendisene.

- Vi kunne kjørt safe og hyret inn store, kjente navn, men vi valgte å hente inn en litt annen type foredragsholdere i år. Dette er navn mange ikke vet hvem er, men som egentlig er store navn som jeg mener orkdalssamfunnet fortjener å oppleve. Vi har store forventninger til konferansen, sier Snuruås og legger til at det fortsatt er mulig å melde seg på.

Hvem får prisen?

Thamsprisen ble utdelt for første gang i fjor, og Jarl Gjønnes ved Orkel AS ble historiens første prisvinner.

- Vi har funnet en verdig vinner i år også. Vedkommende vil få en veldig fin plakett laget av Kajsa Selnes, samt 25 000 kroner som skal gis videre til en ideell organisasjon etter prisvinnerens beslutning. Thamsprisen skal kaste glans og ære over dem som har bidratt til utvikling i regionen, samtidig som prisen skal heie på folk og motivere dem til å stå på videre, sier Snuruås.

Christina Stielli Foto: Pressebilde
Petter Scherven Foto: Jan Steingaard, Jan Steinagard