Etter to år uten St. Olavs hospital som kunde, skal Storvask nå inn i kampen for å vinne sykehuset tilbake. Før jul blir det klart hvem som skal vaske sykehustøy i en femårsperiode.

- Det er et felles anbud for St. Olavs hospital og Helse Nord-Trøndelag, så det er en kjempestor kontrakt. Jeg vil anslå at den ligger i overkant av 30 millioner kroner, sier Arve Skorstad, daglig leder i Storvask AS, som har avdelinger i Lensvik og Trondheim.

Det var høsten 2015 at vaskeriet mistet kontrakten med St. Olavs hospital til konkurrenten Nor Tekstil. 50 prosent av oppdragsmengden til Storvask forsvant, og det ble tøffe tider med betydelig reduksjon i arbeidsstokken.

Svar til jul

Nå er sykehusene igjen ute på anbud, med en femårskontrakt som har oppstart i 2021. Det er altså litt fram i tid, men allerede til jul i år vil det være klart hvem som sikrer seg denne lukrative kontrakten.

- Det er artig å jobbe med dette igjen. Vi har levert inn en prekvalifisering, som vi venter svar på i disse dager. Det endelige tilbudet skal være innlevert i uke 49, og tildelingsbeslutningen fattes i uke 51. Vi vil altså gå inn i jula vel vite om det ble oss eller noen andre som fikk sykehusene, sier Skorstad.

- Har dere en taktikk for å kapre tilbake kontrakten?

- Vi har erfaring fra forrige runde, som tilsier at det er pris det går på. Stordelen av vektingen er pris, 65 prosent, ellers er det 35 prosent på kvalitet. Stort sett handler det om sikkerhet rundt leveransen. Om vi får godkjent prekvalifisering, regner jeg med vi får noen nye dokumenter med hva de skal ha i neste runde, sier han.

Lang kontrakt

Normalt har kontraktsperiodene vært på fire år, men nå er det fem år som lyses ut.

- De forlenger utover normalen denne gangen, fordi det er en stor kontrakt med mye tøy i omløp. Neste gang kan det bli opptil åtte år, sier Skorstad.

Det er altså mye som står på spill i mange år framover. Fra kontrakten tildeles til jul i år, er det tre år fram til den trer i kraft. Det gir vaskeriet god mulighet til å forberede seg.

- Vi har det utstyret og den kunnskapen som skal til, men må kjøpe inn tekstiler. En eventuell økt arbeidsmengde vil føre til økning i ansatte og at vi nok må jobbe to skift, sier Skorstad.

- Priskrig

- Hva er sjansen for at dere vinner anbudet?

- Det tør jeg ikke si. Jeg er sikker på at de som har kontrakten i dag er like ivrige på å fortsette, som vi er på å få tak i den. Vi har gjort mye effektivisering siden sist, så vi er bedre skodd til å kjempe. Men det er jo en priskrig, så man må vurdere hvor langt ned man er villig til å gå. Vi skal tjene penger også, sier Skorstad.

For øvrig går det bra hos Storvask om dagen, og de styrer mot et overskudd i år.

- Vi har klart å snu mye, og det ser bra ut for inneværende år. Vi hadde vårt første år uten sykehuset i fjor, og allerede i år klarer vi å snu på mye og komme bra ut. Det har vært bra innsats i hele organisasjonen. Vi har ristet av oss sjokket og den vonde perioden, og kommet godt i gang etterpå, sier Skorstad.

Vaskeriet har en god økning på hotell og overnatting. Men det ligger et potensial i å øke bemanninga og sette opp skiftordning.