Hemne

I månedsskiftet november/desember, kommer boka «KIL/Hemne – røttene» rykende fersk fra trykkeriet. Den forteller om fotballhistorien i Hemne. Helt fra Sleipner, en avdeling av Vinje idrettslag, på begynnelsen av 1920-tallet og fram til 1988.

Symbolikken på bokas forside, som bokredaksjonen har sikret seg en forenkla printversjon av, er et bilde av opprykkslaget fra 1988. Under det et slektstre som forteller om klubbene og fusjonene opp gjennom åra helt fra starten.

Terminliste fra 1931

Her er det ca. 150 sider med detaljert fotballhistorie. Den favner geografisk fra Vinjeøra til Hemnskjela/Sundlandet og selvsagt alt imellom. Gjennom tidkrevende research og kontakt med kilder, er det samlet mange klenodier i boka.

— Vi har for eksempel tatt inn en faksimile fra en protokoll fra klubben Sleipner på Vinjeøra fra 20-tallet, forteller Øivind Belsvik, som har vært prosjektleder.

I komiteen eller har han hatt med seg Jan Erik Vold (hovedskribent), Kjell Singsdal, Ole J. Singsdal og Kasper Hernes.

De har besøkt både Trøndelag fotballkrets og Norges Fotballforbund for å grave i historien. For eksempel er et utdrag fra terminlista fra 1931 gjengitt i boka. Der ser vi at Vinjeøra møtte lag som Dalguten, Svorkmo, Meldal, Orkanger, Glimt og Fannrem i den lokale serien. En herre ved navn K. Grytting dømte flere av disse lokaloppgjørene.

Viktige kilder

Det eldste bildet er fra midten av 30-tallet. Og fra tidenes morgen får leseren gjennom tekst og mange bilder fortalt historien slik komiteen har greid å dokumentere den.

— Vi har brukt muntlige og skriftlige kilder, og på best mulig måte forsøkt å bekrefte og dokumentere informasjon, forteller Belsvik.

Prosjektet, som starta i 2014 gjennom en artikkelserie i ST der komiteen etterlyste gamle bilder, har hatt mange veteraner innom. Siden starten har personer som Johan Stølan, Arne Aae og Tore Spjøtvoll – alle viktige kilder med verdifull informasjon – gått bort.

— Vi har hatt besøk av mange her i klubbhuset som har gitt oss mye informasjon, både når det gjelder fakta og egne opplevelser på og utenfor fotballbanen, sier Belsvik.

Lærerikt

For alle som er glad i lokal idrett og da særlig fotball, er historieboka er selvsagt julegave. Prosjektet har en kostnad på ca. 80 000 kroner, og komiteen mener bestemt at de skal kunne dekke inn dette gjennom salg. Boka trykkes i Danmark, mens det lokale firmaet Moltubakk Skilt og Reklame har stått for lay-out.

ST møter Belsvik og Ole J. Singsdal, selv to fotballveteraner, i klubbhuset like etter at boka ble sendt trykkeriet.

— For oss har dette også vært en lærerik og interessant prosess, er de enige om.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300