Under kommunestyrets behandling av valg av samarbeidspartner for brann- og redningstjenesten i Skaun var det tydelig usikkerhet rundt hva de ulike alternativene faktisk ville medføre av kostnader for Skaun kommune. Både Orkdal kommune og Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) har gitt pristilbud på samarbeid, men med ulikt innhold når det gjelder hva samarbeidet skal innebære. Rådmannen har hele tiden anbefalt politikerne å velge TBRT som samarbeidspartner, blant annet fordi dette vil gi et sterkere fagmiljø.

Les mer: Fikk flertall for Orkdal

Tvilte på tallene

Da flertallsgruppa (Ap, Sp og SV) lanserte sitt forslag om å inngå samarbeid med Orkdal kommune, istedetfor formannskapets innstilling om å velge Trøndelag brann og redningstjeneste og samtidig øke beredskapen til firedelt vakt i Børsa, la de til grunn at en slik utvidet beredskap ville gi en ekstrakostnad på mellom 2,1 og 2,5 millioner kroner for kommunen.

Les mer: Gruppeleder Siri Grøttjord (Ap) fikk ikke sine egne med seg. Dermed valgte formannskapet Trøndelag brann og redning framfor Orkdal som brannsamarbeidspartner.

I debatten som fulgte ble det stilt tvil om dette var riktig.

- Det som ligger i formannskapets innstilling vil medføre en ekstrakostnad på mellom 2,1 og 2,5 millioner. Så vi vet omtrent hva det vil koste mer. I Orkdals tilbud ligger firedelt dreiende vakt inne tilbudet, uttalte ordfører Jon P. Husby (Sp).

Stilte spørsmål

- I den samme utredningen står det at den avtalen Orkdal da må ha med TRBT kan koste opp mot tre millioner. Så dette er litt avhengig av hvordan man leser tall. Jeg tror det er ganske «break even». Så la det ligge, repliserte Fenstad, mens Anita Gilde (Frp) stilte spørsmål rundt investeringskostnader som ikke var tatt med i Orkdals tilbud. Disse kostnadene var inkludert i TBRTs tilbud.

- Hva vil de bli, spurte Gilde.

- Står i saksutredningen

Etter en kort rådslagning mellom rådmann Jan-Yngvar Kiel og prosjektleder Sigve Laugsand, gikk Laugsand på talerstolen og begynte på en redegjørelse for beløpene som var oppgitt i de to tilbudene.

- 2,1 til 2,5 er erfaringstall. Men det står ikke i deres tilbud (TBRTs, journ. anm.). Vi har spurt dem, men uten å starte forhandlinger. Det er dermed ikke et endelig tilbud, sa Laugsand før ordfører Jon P. Husby avbrøt han med klubba og ba ham forlate talerstolen.

- Dette står i saksutredningen, sa Husby.

- Utidig

Klubbingen fikk flere av politikene i salen til å reagere. Høyres Erik Fenstad hevdet ordføreren gikk ut over sine fullmakter som møteleder.

- Det du gjør nå – å avbryte et innlegg som også ble holdt i formannskapet – det er utidig. Jeg syns vi skal få høre det ferdig. Hvis ikke går du ut over det du har makt over i følge forretningsordenen, sa Fenstad som viste til kommunestyrets møtereglement.

- Der står det at talerne skal holde seg til det saken gjelder, og møteleder må ikke avbryte noen som har ordet. Jeg synes du skylder rådmannen en unnskyldning, sa Fenstad.

Ønsket ingen vurdering

Det fikk ikke Laugsand fra ordføreren. I stedet forsvarte Husby klubbingen.

- Det er politikerne som skal avgjøre denne saken. Alle dokumentene som er nødvendige, er med i saken. Rådmannen skal ikke prøve å tolke eller forklare innstillingen fra formannskapet. Rådmannen skal ikke legge seg opp i debatten. Innstillingen fra formannskapet er politisk. Jeg vil ikke ha noen vurdering av innstillingen av rådmannen, sa Husby.

Anita Gilde uttaler etter møtet at hun skammet seg over det som skjedde fra ordførerbenken.

- Jeg er rasende. Sånne oppfører man seg ikke. Vi ønsket å få vite fakta i saken. Det var ting som var med i anbudet, og ting som ikke var med. Jeg skjemmes. Jeg føler at det var saksopplysninger vi manglet, sier Gilde.

Plikt til å bryte inn

Gruppeleder for flertallsgruppa, Siri Grøttjord, mener klubbingen var uproblematisk.

- Ordføreren er i sin fulle rett når rådmannen beveger seg ut i politiske tolkninger, sier Grøttjord.

Ordføreren selv mener han hadde plikt til å bryte inn.

- Hadde Gilde ønsket seg mer opplysninger i saken, måtte hun ha etterspurt det når saken startet, sier Husby.

Hverken Sigve Laugsand eller rådmann Jan-Yngvar Kiel ønsket fredag å kommentere saken.

Flere av de ansatte ved Skaun brann- og redningstjeneste hadde møtt opp for å følge kommunestyrets behandling. Lengst til høyre ser vi tillitsvalgt Øystein Skogvang og verneombud Rolf Jomar Nilsen. Foto: Lillemor Hestvik