Det sier verksdirektør Torbjørn Halland ved Wacker Holla Metall i Hemne, som gir skryt til det lokale næringslivet.

Første spadestikk for ovn 8, som kommer til å bli verdens største silisiumovn, er for lengst tatt. Det er faktisk bare om lag halvannet år før kolossen står ferdig.

— I april starta vi riving av granuleringsanlegget, et anlegg som ikke har vært i produksjon siden 2010. Dette må fjernes for å frigjøre plass til den nye ovnen. Det er nå bygd en midlertidig vegg mellom ovnshallen og anleggsområdet, både for å tette bygget og for å skille daglig drift og anleggsarbeid, forteller Halland.

Høy kvalitet

Da han i mars i år kunne fortelle offentligheten at verkets tyske eiere Wacker Chemicals hadde vedtatt å bygge en ny ovn til nærmere 800 millioner kroner, var et av hovedpoengene opp mot lokalt næringsliv at de må posisjonere seg for å kunne konkurrere om oppdrag på prosjektet.

— Det har de gjort. De samarbeider også om oppdrag. Dersom ett selskap får en kontrakt, bruker de gjerne konkurrenten som underleverandør. Næringslivet i Hemne har også gjort det til et varemerke at de leverer med høy kvalitet, sier Halland.

Positivt for CV'n

Av flere disipliner det skal tildeles kontrakter på, har flere allerede fått oppdrag.

— Firma som Belsvik Elektro, G-Bygg, IPS, Bolig og Næringsbygg og Opsal og Fjelnset har alle fått oppdrag på deler av prosjektet. Dette er oppdrag på bygninger og selve ovnen. Men det er hovedentreprenøren som sitter på informasjon om hvor store og omfattende oppdrag det er snakk om, sier Halland.

Og flere oppdrag kan det bli på lokale aktører.

— Flere disipliner er ute på anbud, og vi vet at hovedentreprenør er på utkikk etter lokale bedrifter på flere av oppdragene.

— Hva betyr det for lokale og kanskje «små» lokale firma å få oppdrag på et så stort prosjekt?

— Det vil være svært positivt å ha oppdrag på dette prosjektet som referanse med tanke på framtidige oppdrag.

HMS viktigst

Fram til nyovnen skal stå ferdig i første kvartal 2019, blir det hektisk innenfor porten på smelteverket.

— Vi er i ferd med å legge et puslespill der logistikk og kommunikasjon er svært viktig, både for å lykkes med utbygginga og at vi ikke får uønskede hendelser. HMS er det aller viktigste, uansett hva vi holder på med. Derfor er det også strenge regler. Det er for eksempel ikke tillatt for egne ansatte å bevege seg innenfor det som defineres som anleggsområde for den nye ovnen uten særskilt tillatelse, sier Halland.

Rør i bakken

Jobben som pågår nå, er fundamentering.

— Når det gjelder selve konstruksjonen som skal bygges, er solid fundamentering det aller viktigste. Vi snakker om elementer som til sammen veier 6000–6500 tonn, forteller verksdirektøren.

For å sikre at fundamentet blir stabilt og tilstrekkelig solid, skal mellom 90 og 95 rør slås ned i bakken. Disse er 40–50 meter lange, de har en diameter på opptil 1,20 meter, og skal fylles med betong og armeres.

— Denne jobben skal etter planen være ferdig i løpet av året.

Betongbiler på E39

I forbindelse med betongfyllinga, blir det omfattende trafikk på E39 over Søvasskjølen.

— Vi anslår 50 turer med betongbiler daglig, trolig med oppstart om et par uker og et par måneders varighet. Dette er trafikk som vil gå gjennom sentrum av Kyrksæterøra, og vi har varslet og blitt enig med Hemne kommune av vi minimaliserer transport ved skolestart og skoleslutt. Dette er også et sikkerhetstiltak, sier Halland.

Denne transporten kommer altså i tillegg til massetransporten av masse til Aqua Gen, som tidligere omtalt i ST. Massefyllinga til Aqua Gen vil vare til sommeren.

Norsk ovn

Bygging av selve ovnen starter i første kvartal 2018. Selve bygget og bygging av ovnen vil skje parallelt.

Det er bedriften Vatvedt i Sarpsborg som bygger selve ovnen.

— Vi gikk globalt ut og søkte etter leverandører av ovn, men Vatvedt hadde de beste tekniske løsningene og var økonomisk mest gunstig for oss. Noen vil kanskje bli overrasket over at vi valgte en norsk leverandør, men dette viser altså at det er mulig å få til ting i Norge.

På spørsmål om hvor stor kontrakt som er inngått med Sarpsborg-firmaet, svarer Halland:

— Den er betydelig.

Størst i Hemne

Tomta for nyovnen er på i overkant av 2000 kvadratmeter. Den ligger på den nordøstlige delen av tomta. I tillegg til ny ovn, skal det installeres ny trafo. Den blir plassert ved siden av eksisterende trafo. Parkeringsplasser er flyttet for å gi rom for trafoen. Det blir også bygd sjøvannskjøle anlegg, nye anlegg i forbindelse med støv og støvbehandling..

Før dette prosjektet er ferdig, skal det bygges nytt felles, kontrollrom som også skal huse verkets produksjonsavdeling.

Ny ovn på Holla blir den største enkeltinvesteringen som noen gang er gjort i Hemne.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Det er på dette området verdens største silisiumovn skal bygges. Foto: Dronefoto: Wacker Chemicals
— Lokalt næringsliv gjør en god jobb, sier Torbjørn Halland. Foto: John M. Myrhaug