Meldal kommunestyre har vedtatt å gå inn i et vertskommunesamarbeid med Orkdal kommune på PPT fram til 2020.

I utgangspunktet har Meldal kommune i dag egen PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste) med to ansatte. I budsjettvedtak i desember 2016 fikk kommunen økt ressursen til 2,8 faste stillinger.

Våren 2017 valgte imidlertid en av de ansatte å si opp for å gå over til en jobb i Orkdal. Da sto Meldal kommune overfor en vurdering av hva de gjør fram til 2020, når Orkland blir en realitet med tilhørende felles PP-kontor for nykommunen.

Tre alternativer

Da kommunestyret behandlet saken denne uka, innstilte rådmannen på å inngå en avtale med Orkdal om samarbeid fram til 2020. Dette ble enstemmig vedtatt av politikerne.

Kommunen hadde på forhånd skissert tre ulike løsninger for perioden 2018-2020:

  • Forsette med to ansatte og eventuelt kjøpte tjenester i tillegg.

  • Lyse ut den ledige 80-prosentstillinga.

  • Opprette et vertskommunesamarbeid med Orkdal, som altså ble vedtatt.

Alternativene har vært drøftet med ansatte i PPT, ledere i oppvekstsektoren og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Orkdal har siden 1. januar 2015 hatt felles PPT med Agdenes, slik at det nå blir tre kommuner som skal være sammen om tjenesten fram til 2020, når også Snillfjord kommer med.

Lite stabilitet

- Erfaringer fra flere år viser at det er vanskelig å rekruttere stabilt personale i denne tjenesten i Meldal. Saksbehandler mener derfor et vertskommunesamarbeid med Orkdal trolig vil gi best tjeneste i perioden 2018–2020 for Meldal, står det i sakspapirene.

Ifølge papirene vil fordelingen av kostnader skje etter den såkalte Agdenes-modellen. Det er ikke grunn til å tro at dette blir dyrere for Meldal enn 2,8 faste stillinger lokalt, uten at tallene var klare da saken ble behandlet.

Målet med samarbeidet er å etablere en faglig sterk og stabil tjeneste for kommunene Meldal, Agdenes og Orkdal.

Ifølge samarbeidsavtalen er det vertskommunen Orkdal som får arbeidsgiveransvaret for de ansatte i tjenesten. PP-tjenesten har tilstedeværelsesplikt i samarbeidskommunene og skal delta regelmessig i tverrfaglige team etter behov. Det er tilgjengelig kontor på Meldal rådhus for ansatte ved den interkommunale PP-tjenesten ved behov, heter det i avtalen.