Yrkes- og utdanningsmessa i Hemne har så lange tradisjoner at selv veteranene sliter med å svare på når den ble arrangert for første gang. Det er med andre ord tradisjonsrikt når næringslivet samles og bruker Hemnehallen som utstillingsvindu for ungdom på vei inn i yrkeslivet.

Ble overraska

Fire unge gutter ST treffer på messa, har imidlertid langt på vei bestemt seg. Kristian Strøm, Dennis Bertelsen, Petter Sødahl og Magnus Alstad går alle TIP på Hemne videregående skole. De står ennå fritt til å bli industrimekaniker eller gå for studieretning for settefisk. Derfor er yrkesmessa for disse fire ikke først og fremst en jakt på hva de skal bli.

— Men det er bra å se hvilke bedrifter som finnes, sier Kristian Strøm.

— Da jeg deltok på messa første gangen, ble jeg overrasket over hvor mange bedrifter vi har i Hemne, sier Dennis Bertelsen.

Vil jobbe i Hemne

Revisor Anders Olai Aunli svarer villig på spørsmål fra Svein Carlo Skjøstad og Morten Løfaldli. De lurer på hva som skal til for å bli en del av faget revisjon, som etter hvert har begynt å favne vidt.

— Og vi vil helst ha jobb i Hemne, er de enige om.

Aunli på sin side hadde egentlig staket seg ut en annen kurs.

— Jeg var bestemt på å bli agronom, men så var det noe som åpnet øynene mine for økonomi og revisjon, og jeg ble interessert. Jeg gikk først på det som tidligere het Trondheim Økonomiske Høyskole, forteller han.

Ser mot utlandet

Sirilinn Fri er egentlig på jakt etter en plan B når hun står foran stand til Hemne legesenter. Plan A er å komme inn på teaterskole i USA.

— Men jeg innser at det kan bli tøft. Derfor er det plan B som gjelder i dag, sier hun.

Alvilde Ulfsnes kan også være en kandidat for å ta på seg hvit frakk. Men ikke ennå.

— Etter dette skoleåret skal jeg har et friår, og da reiser jeg til Australia og Asia. Så får utdanninga komme etterpå, sier hun.

Fra lærling til jobb

På yrkesmessa kunne skoleelevene stifte nærmere bekjentskap med 40 yrker innenfor 16 bransjer. Mange av de store var der; Wacker Holla Metall, Lian Trevarefabrikk og Statoil Tjeldbergodden, selv om de er lokalisert i nabokommunen. Flere offentlige etater sto også på stand.

— Det er veldig greit å være til stede og orientere om mulighetene. Vi har rekruttert mange ansatte etter at de har vært lærlinger hos oss. Mange av dem var sikkert også på yrkesmesse en gang, sier daglig leder Erik Stølen i Bolig- og Næringsbygg.

— Vi er godt forberedt på de spørsmåla som måtte komme. Vi er selv lærlinger, og har vært det i knapt to måneder, forteller Espen Kjønsvik og Karianne Oddan på stand hos Wacker Holla Metall.

Flere arrangører

Yrkes- og utdanningsmessa er et samarbeid mellom flere enheter: Hemne kommune/Sodin skole, Hemne videregående skole, Tverrfaglig opplæringskontor, Nav og Hemne Næringsforum.

— Ca. 30 bedrifter står på stand her i kveld for å gi råd og tips til ungdommene om det vanskelige valget de står overfor, sier Egon Ringseth fra Sodin skole.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300