Tirsdag var det duket for Aksjon Englevakt i regi Gulstripeaksjonen for ny E39 på strekningen Stormyra i Hemne til Betna i Halsa. De kreative damene går mot innspurten for endelig statsbudsjett i desember.

De har strikket flere mil med gulstripe som en symbolikk på at 26 kilometer av veien er så smal at det ikke er plass til gulstripe. Det er forkastelig på ei europavei, mener de.

Penger til å fullføre prosjektet har flere ganger blitt lovt, men aksjonistene opplever at det heller blir «neste år» hver gang. «Alle» trodde det skulle komme penger i forslag til statsbudsjett som ble lagt fram i oktober. De kom ikke.

Ungdommelig engasjement

— Vi trenger å ha englevakt for å unngå ulykker på strekningen. Denne aksjonen skal markere alvoret, sier Solvår Skogen Sætherbø fra Halsa.

Hun har med seg Helga Hjorthol Grønset og Tora Vaagan Hofset fra Hemne i ledelsen for aksjonskomiteen.

— Nå gruer vi oss til nok en vinter med snøslaps, tre spor på veien og møtende tungtrafikk, sier Helga Hjorthol.

Også ungdommen engasjerer seg. 12 år gamle Kristin Vaagan Hofset, datter av ei av aksjonsdamene, har skrevet et leserinnlegg der hun påpeker at det må være bedre å berge liv og bruke pengene på vei, og sikter til at ei dødsulykke i trafikken koster samfunnet ca. 40 millioner kroner.

Satt i sammenheng, er det rundt regnet dette beløpet som skal til for å få startbevilgning over statsbudsjettet neste år.

To omkom

Til sammen 20 aksjonspunkter på strekningen Stormyra-Betna var mobilisert tirsdag; seks på Hemne-siden, 14 på Møre-siden. Budskapet på plakatene var tydelig: De vil ha penger til ny vei neste år.

To representanter fra FAU ved Vinjeøra barnehage sto på Stormyra – med plakat og rødlys.

— Vi er redd for barna våre. Det går mye tungtrafikk rett gjennom Vinjeøra på en smal vei, og til tross for at det er 50-sone er farten altfor høy, sier Trude Grytting Bye.

— Det er ikke så lenge siden to mennesker omkom i ei ulykke ved Haukvika, sier Lillian Strand Kårøy.

De er begge tilhengere av gulstripeaksjonen, som virkelig har satt behovet for ny vei på kartet.

— Et kjempetiltak, er de enige om.

— Livsfarlig

Sidsel og Arne Schei står like utenfor boligen sin i bunnen av Scheisbakken på Vinjeøra, en fryktet strekningen på veien. Den blir eliminert når nyveien kommer.

Arne Schei føler seg lurt av politikerne.

— De har sviktet, og det gjelder alle parti. I februar, da det var aksjonsdag med busstur med politikere, kom det også løfter. Da følte jeg meg sikker på at det ville komme penger neste år, men nei. Det er løftebrudd, sier han oppgitt.

— Veien forbi her er livsfarlig, og vi har opplevd en dramatisk trafikkøkning, sier Sidsel Schei, og sikter til at strekningen Staurset-Rendalen åpnet i 2010, og Høgkjølen-Harangen åpnet i 2015.

Vil se gravemaskinene

Litt lenger vest på E39, står Erik Barhals og Tor Holmen ved veien – med samme budskap på plakaten.

— Jeg har mistet trua. Jeg vil se gravemaskinene før jeg er sikker på at de begynner med nyveien, sier Barhals.

Gårdbrukeren opplever det som et mareritt å bevege seg på E39 med traktor.

— Jeg gruer meg hver gang jeg skal kjøre innpå veien, sier han.

— Vi opplever en voldsom økning i trafikken, spesielt tungtrafikk, sier Holmen.

Veien gir etter

Arve Schei står oppstilt med sin plakat i Haukvika.

— To hus er allerede revet med tanke på at veien skal fullføre. Når de har penger til det, må det også finnes penger til vei, sier Schei.

Han er i ferd med å miste tilliten til politikerne.

— De begynner å få et troverdighetsproblem når de år etter år lover penger til veien. En dag går det ille. Vi har ett punkt som vi lokalt kaller Berbuveien. Der er veien i ferd med å gi etter, og jeg blir ikke overrasket om vi finner en trailer nedi fjæresteinene der en dag, sier han.

Og lykkes de nå med å få penger inn på endelig budsjett i desember, er han ikke i tvil om hvem som har æren.

— Det er gulstripedamene, de har jeg virkelig sansen for. De må få æren hvis det kommer penger neste år, sier Arve Schei.

Engler i trærne

Etter å ha stått på veipost i ca. en halvtime, var det samling for hele aksjonsgruppa fra Hemne og Halsa på Grønset Gård på Staurset. Der ble det både lest dikt og sunget sanger som et opprop til politikerne. Til slutt fikk Aksjon Englevakt sitt symbolske og visuelle preg: Engler ble hengt opp i trærne nedenfor gården.

— De kommer til å henge her inntil pengene er på plass, fastslår Helga Grønset Hjorthol.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300