I oktober i fjor la Arbeidstilsynet fram en rapport etter besøk hos Orkdal brann- og feiervesen. I rapporten kom det fram at Orkdal kommune må gjennomføre flere tiltak for at brannstasjonen kan tilfredsstille kravene som er stilt i forskrift.

Kravene omhandler blant annet det fysiske arbeidsmiljøet på brannstasjonen, som i dag liggger på Beitøra.

56 millioner

Kommunens prosjektleder, John Anders Elvrum, har utarbeidet et notat der han går gjennom kostnadene ved rehabilitering av dagens lokaler og kostnadene ved nybygg.

Elvrum anslår at kostnadene til rehabilitering vil ligge på 32,4 millioner kroner, mens et nybygg vil koste 56 millioner kroner.

Kostnadsgapet mellom de to alternativene vil imidlertid bli mindre når man tar med beregnet

salg av dagens bygning.

NVE og Fylkesmannen

Både Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, og Fylkesmannen har tidligere uttalt seg om beliggenheten for brannstasjon. Det skjedde i 2013, da det var planer om å etablere en ny brannstasjon sør for dagens.

Både NVE og Fylkesmannen pekte på flomfaren. I og med at en brannstasjon klassifiseres i fareklasse 3, kan den ikke etableres på områder som er utsatt for 1000-årsflom.

Over elva

Prosjektleder John Anders Elvrum sier til ST at man antekelig må bygge brannstasjonen på østsiden av Orkla for å gå klar av flomkravet. Samtidig må tomt velges med tanke på utrykningstid.

- Vi kan ikke ligge lenger unna Orkdal helsetun enn det vi gjør i dag.

- Er det noen tomter på Franslykkja som er aktuelle?

- Ja, kommunen har tomt der, men vi har ikke sett på det ennå, sier Elvrum.

Oppstart neste uke

Politikerne må etter hvert ta stilling til om, når og hvor en brannstasjon skal bygges, og denne prosessen starter i forbindelse med budsjett- og handlingsplanarbeidet.

Oppstart for saken vil bli neste uke, når rådmann og økonomisjef Svein Henry Berdal skal legge fram sitt forslag til budsjett for 2018 og handlingsplan for årene 2018 - 2011. Det skjer i et felles hovedutvalgsmøte onsdag formiddag.

«Blålyssenter»

Parallelt med at Orkdal kommune har utredet rahabilitering/nybygg av brannstasjonen, har man også kontaktet St. Olavs hospital og Orkdal og Agdenes lensmannskontor med tanke på en samlokalisering.

Elvrum sier til ST at en slik samlokalisering vil ha flere fordeler ved at man kan ha fellesfunksjoner som vaskehall og trimrom.

Ved sykehuset

St. Olav har meldt tilbake at de har behov for en oppgradering av dagens bygg, eventuelt et nybygg, og man er i gang med å utrede fasilitetene i Orkdal. Det er kun garasjesanlegget som holder tilfredsstillende standard i dag.

Det er imidlertid viktig at ambulansetjenesten er tett knyttet opp mot sykehuset. Det betyr at ambulansetjenesten i Orkdal bør ligge i umiddelbar nærhet til Orkdal sjukehus.

Nord for E39

Lensmannskontoret har også vurdert henvendelsen fra brannvesenet. De har igjen mange år av leiekontrakten sin, men lokalene er for små og lite hensiktsmessig. lensmannskontoret har derfor signalisert at de kan være interessert i år være med i et framtidig blålysbygg.

Men der ambulansetjenesten må være like ved sykehuset, har lensmannsetaten et sterkt ønske om være på nordsiden av E39 (som går forbi Amfi og over elva mot Råbygda).

Dermed kan det se ut som om det mest realistiske er en samlokalisering mellom brann og lensmann nord for E39 - og da vil Franslykkja være en aktuell plassering.