- Vi får høre at mange synes det er godt å komme hit i stedet for å måtte reise til byen. Her har vi et lite miljø hvor de bli godt kjent, og noen sier det er som å komme hjem, sier seksjonsleder og kreftsykepleier Ingrid Bakk.

Kreftpoliklinikken ble nedlagt i 2006, men gjenåpnet i lokalene etter føden i 2012. Tilbudet har siden reåpninga hatt en ny form, med to leger til stede hver dag, i motsetning til legedekning én dag i uka tidligere. Poliklinikken er åpen på dagtid, for pasienter som kommer inn for å få cellegift og annen behandling.

Kjente fjes

Kreftpoliklinikken gir både kurativ behandling og livsforlengende/lindrende behandling. De har et eget tverrfaglig team.

- Temaet har møter hver onsdag, og består av kreftsykepleiere, onkolog (kreftlege), ergo- og fysioterapeut, sosionom, ernæringsfysiolog og prest. Vi har også opp i en rådgivende rolle overfor kreftpasienter som ligger på medisinsk avdeling, sier Bakk.

På den måten får pasientene forholde seg til kjente fjes gjennom hele forløpet.

- Dette er jo i tråd med Orkdalsmodellen. Vi har et tett samarbeid med kreftsykepleierne ute i kommunene. Modellen er et samhandlingsprosjekt mellom kommuner og sykehus, og vi opplever at begge parter har godt utbytte av tett samarbeid til det beste for pasientene, sier Kjellrun Gravdal, sykepleier som jobber med Orkdalsmodellen.

Åpen dag

Ved kreftpoliklinikken jobber tre kreftsykepleiere, to kreftleger (onkologer), to sekretærer samt Gravdal, som er utleid til avdelinga.

- Vi er et tilbud for alle som har Orkdal sjukehus som lokalsykehus. Vi favner 19 kommuner og 95 000 personer, og mange får kortere reisevei hit enn inn til byen. Vi gir oppimot 100 cellegiftbehandling i måneden, har litt over 100 legekonsultasjoner i måneden og like mange sykepleierkonsultasjoner, sier Bakk.

Mandag 6. november er det nøyaktig fem år siden poliklinikken ble gjenåpnet, og i den forbindelse arrangerer de åpen dag fra lunsj og utover. Da er alle som vil velkommen til å stikke innom for å se hvordan de har det her.

- Etter oppstarten har vi fått et frivillig team som er her for å skape trivsel. De kommer to dager i uka for å servere kaffe og kaker, prate og skape trivsel. Dette setter både vi, pasienter og pårørende veldig stor pris på, sier Bakk.

Frivillige organisasjoner, spesielt Orkdal sanitetsforening og Orkdal og omegn kreftforening, er flinke til å støtte opp om poliklinikken når de trenger noe, alt fra støtte til møbler og utstyr til kursing.

Pasienten først

- Vi er en del av Kreftklinikken i St. Olavs hospital. Kompetansen er den samme, legene er begge steder og her hos oss er alle sykepleierne kreftsykepleiere, sier Bakk.

Avdelinga ønsker å være lett tilgjengelige for pasienter og pårørende, og det er lav terskel for å komme innom om man lurer på noe eller har plager.

- Samme hvor travelt vi har det, er det pasienten som kommer først. Det er rett som det er at vi tar inn noen innimellom andre ting. Det skal være enkelt å ringe hit og få hjelp, sier Bakk.

- Hvordan er det å jobbe med kreft hele tida? Det må bli mye alvor?

- Vi blir berørt, det er klart. Men det kan også være stryke for å kunne hjelpe på best mulig måte, sier Gravdal.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535

Kreftsykepleierne Ingrid Moe Ysland og Linn Rygg gir mange kurer her i løpet av en måned. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Trivsel på stua er viktig. Ingrid Bakk og Linn Rygg ser over at det er ryddig og fint. Foto: Ingrid S. Hultgreen