Beboerne i Blomsterenga Sameie på Fannrem forstår ikke vitsen med at myke trafikanter må krysse Blomsterveien to ganger i løpet av 60 meter.

- Vi savner en helhetlig tenkning for hele Blomsterveien, ikke bare deler av den, sier Birger Steen, styremedlem og kasserer i sameiet som huser 20 boenheter.

Det var det daværende selskapet Byggsystem som i 2012 satte opp boligkomplekset på den tidligere gartneritomta. Orkdal kommune satte samtidig krav om at utbygger også hadde ansvar for bygging av fortau, for å ivareta sikkerheten til myke trafikanter.

Dette ble delvis gjort. Men en stump på 60 meter – fra Liavoll barnehage og ut gata – står fortsatt igjen.

Endring

Under reguleringsarbeidet var hele fortauet tegnet inn på vestsida av veien – altså på motsatt side av Blomsterenga Sameie. Men under behandling i kommunestyret i 2008, ble deler av fortauet i «siste sekund» lagt på boligkompleksets side. Da måtte det gå rett over parkeringsplassen deres.

- Vi skjønner ikke hvorfor myke trafikanter skal krysse veien, når fortauet kan legges sammenhengende på én side. Det er en stor ulempe for oss at parkeringsplassen blir redusert. I tillegg blir framkommeligheten med biler dårligere, og faren for sammenstøt med myke trafikanter øker, sier Steen og rister på hodet av planlegginga.

Men: Det skal også nevnes at på reguleringstidspunktet, var det ingen parkeringsplass her. Den ble anlagt i forbindelse med utbygginga og er ifølge Ingrid Voll, plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune, strid med tillatelsen.

I situasjonsplanen for utbygginga er det vist fortau og ti parkeringsplasser på bakken, resten i parkeringskjeller.

- Ingen mening

Han etterlyser også planen videre for fortauet, som ifølge reguleringsplanen stopper ved en hekk, mens gata fortsetter enda 60–70 meter forbi Liavoll barnehage.

- Vi etterlyser en helhetlig plan. Et fortau som stopper halvveis, gir jo ingen mening, sier han.

Beboerne har klaget flere runder på fortauet. Saken har også vært minst én gang hos fylkesmannen. Men vedtaket står fortsatt: Fortauet skal bygges som på tegningene – på begge sider av Blomsterveien.

- Men når skal det bygges?

- Orkdal kommune (ved tekniske tjenester) har inngått avtale med Salcom Prosjekt AS om å bygge fortauet innen 1. juni 2018. Salcom er ett av selskapene i Salvesen & Thams-systemet, som kjøpte Byggsystem for noen år siden, forteller Voll.

Ingen plan for resten

- Hvem skal betale?

- Det er Salcom Prosjekt AS (tidligere Byggsystem AS), svarer hun.

- Har du forståelse for frustrasjon til beboerne i sameiet?

- Jeg har forståelse for at de ønsker å ha det slik det var da de flytta inn, men jeg har liten forståelse for at de er imot å bedre trafikksikkerheten til myke trafikanter.

- Hva skjer med de siste 60-meterne i Blomsterveien, der det ikke planlegges fortau?

- Det foreligger ingen plan for det, sier hun.

Barnehagen lider

- Hvem har ansvaret for å lage en slik plan?

- Det er kommunen eller den som skal bygge ut i området. Det har ikke vært prioritert fra kommunens side, sier plan- og forvaltningssjefen.

Og så lenge det ikke er noen som ønsker å bygge eller videreutvikle noe i denne delen av gata, er det heller ingen som tar på seg ansvaret (kostnadene) for å bygge ut infrastrukturen (fortauet).

- Synes du det er uheldig at det ikke foreligger en helhetlig plan for Blomsterveien?

- Ja, det er ikke bra for trafikkforholdene rundt barnehagen, svarer Voll.

Tilbyr p-plass til barnehageansatte

Birger Steen og resten av beboerne mener at en helhetlig planlegging av hele Blomsterveien må på plass før det avgjøres hvor fortauet endelig skal plasseres.

- Parkeringsplassen vår burde vært fredet. Ansatte i barnehagen kunne parkert her i stedet for utenfor sitt eget bygg, hvor fortauet burde vært lagt. Med fortau på samme side gjennom hele gata, ville også trafikksikkerheten til barnehagebarna, som går ut og inn av biler på morgen og ettermiddag, blitt bedre (hoppet ut av bilen og rett inn på fortauet).

Men slik blir det altså ikke!

Fortauet går først på vestsida gjennom en sving. Neste sommer skal det bygges videre, men på andre siden av gata, over parkeringsplassen til Blomsterenga Sameie. Her blir det kantsteiner og fotgjengerovergang. Beboerne i boligkomplekset, som disponerer p-plassen, mener det burde vært mer praktisk og lagt hele fortauet på samme side (vestsida); forbi Liavoll barnehage og gjennom hele Blomsterveien.
Ingrid Voll, plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune. Foto: Øyvind Brostrøm