Disse områdene er noen av verdens mest sårbare områder. Men likevel vil oljepartiene Arbeiderpartiet, Høyre og Frp bore etter olje på nettopp disse områdene. Dette er hårreisende for alle som aksepterer og ser de store klimaendringene og farene vi har i dag.

Vi i Norge er heldige å få vokse opp i et av de vakreste landene i verden, storslåtte fjell, idylliske fjorder og hav klart som krystall preger landet vårt. Den vakre naturen tiltrekker millioner av turister hvert eneste år, et tall som bare blir større og større. I Lofoten er det så mange som én million turister hvert år. Turisme er en av hovednæringene i Lofoten, Norge er verdenskjent for øygruppen. Vil vi være det «grønne» landet som vil pumpe opp olje i disse områdene?

Fiskeri er også en hovednæringene i Lofoten. Hvert år reiser tusenvis av fiskere til

Lofoten, Vesterålen og Senja for vinterfiske. Fiske her har eksistert og blomstret i hundrevis av år. Et bærekraftig, verdenskjent fiske. Utenfor disse områdene kommer det årlig millioner av skrei, og milliarder av kroner håves inn samtidig som det sysselsetter tusenvis av mennesker. Ikke bare fiskere, men hele samfunn er avhengig av denne årlige trafikken med fiskere og andre yrkesgrupper. Vil vi være et land som setter en så tradisjonsrik og viktig næring i trussel?

Arbeiderpartiet, FrP og Høyre har i flerfoldige år forsøkt å dra oljeindustrien inn i dette sårbare området. En industri vi vet er ansvarlig for gigantutslipp og store deler av grunnene til den globale oppvarmingen. Vi lever i en verden som må håndtere en ufattelig stor klimakrise, en klimakrise som bare blir verre, større og rammer flere. Om vi ikke endrer kurs vil flere millioner mennesker bli drevet på flukt, og fattigdommen og elendigheten i verden vil øke.

Oljeindustrien truer næringslivet som har eksistert i øygruppen, og områdene rundt i hundrevis av år. Lokalbefolkningen, samt et flertall av den norske befolkningen ønsker ikke at oljeindustrien skal slå rot i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gjør derimot store deler av regjeringen vår. Hvis vi som et grønt land begynner å borre etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja, vil vi bare vise verden at våre miljøfiendtlige penger våre er viktigere enn å endre den farlige kursen vi er i, og viktigere enn å hjelpe alle de menneskene i verden som er på flukt nettopp på grunn av klimaendringer.

Mange argumenterer med at vi trenger mer kunnskap om emnet, men det er alt annet enn sant. Siden 2003 har det blitt utgitt så mange som 93 rapporter fylt med kunnskap om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Alle fraråder klart og tydelig oljeboring i området!

Fra de samme rapportene vet vi at maksimalt 1000 nye jobber nord for Namsos kan bli skapt av oljenæringa. Det høres jo flott ut, helt til man ser på helheten. Oljeindustrien er en direkte trussel mot de tradisjonsrike og bærekraftige næringene som allerede dominerer området. I dag jobber det ca. 6500 mennesker i turistnæringen, fiskerinæringa i Lofoten, Vesterålen og Senja. To næringer det er potensiale for langt flere arbeidsplasser i.

Seismikk og mulig oljesøl er katastrofalt for fiskeriet. Seismikken forstyrrer fisken. Om en ulykke med oljesøl forekommer er det 6500 arbeidsplasser som er truet. 6500 mennesker som kan se sin arbeidsplass forsvinne momentant. Fiskere som ikke lenger kan ha fisken i våre vakre hav til inntekt, som ikke lenger kan gjøre det de liker aller best. Eiere av turistanlegg som ikke vil bli like attraktive lenger. Kan i verste fall stå uten jobb.

Oljen har gått ut på dato, vi kan ikke fortsette å utrede, lete og pumpe den opp. Vi må satse på bærekraftige og miljøvennlige alternativer. Alternativer generasjonene som kommer etter oss også kan leve på. Alternativer vi kan stå for, uten å ha dårlig samvittighet, men god. Vi klør oss selv i hodet og lurer på «hva i all verden var det de tenkte på» når vi leser om all giften generasjonene før oss slapp ut i elver og hav. Det rettferdiggjør vi ofte med at «men de visste jo ikke bedre». La oss ikke bli de som etterkommerne våre klør seg i hodet og lurer på «hva i all verden var det de tenkte på?» fordi vi vet bedre. Vi vet akkurat hvor fatale konsekvenser oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja kan ha.

Vi kan ikke tillate oss å ødelegge, pumpe opp og leve i overdådighet på bekostning av naturen lenger. Vi må begynne å tenke på fremtiden. Fremtiden til jorden, generasjonene som kommer etter oss og ikke minst på de næringene som er bærekraftige og miljøvennlige. La oss bruke ressursene våre på fremtidens næringer, ikke 70-tallets næringer. Oljealderen er over. La oss fjerne dagens oljesubsidier og ikke åpne flere oljefelt. La oss ha en grønn fremtid. La oss verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

Jenny Nordaune

Medlem

Trondheim Sosialistisk Ungdom