Før onsdagens siste serierunde i 0. divisjon, kretsens øverste nivå for juniorer, var det kun målforskjell som skilte Orkla og Ranheim. Orkla gjorde jobben borte mot Stjørdal-Blink, og vant hele 1-7, mens Ranheim bare vant 3–4 mot Levanger.

Dermed ble Orkla seriemester på målforskjell, 12 plussmål bedre enn Ranheim.

- Det var kjempeartig. Vi kroner verket på 98-årgangen, som sammen med de andre har opplevd mye nesten. Vi har vært nummer to i cuper, og vi har gått ut i semifinale i Østersund. Det har vært mye nesten, så det er artig å gå helt til topps, sier trener Ola Haugen.

Best i Trøndelag

Han legger til at Orkla ikke har noe resultatmål for noen av lagene, bortsett fra A-laget.

- Det er kun Arnstein Røen (trener for A-laget) som har resultatmål. Men guttene synes selvfølgelig det er fryktelig artig og en opplevelse uansett. Det tyder på at noe gjøres riktig, selv om det alltids er noe å gå på.

Ved å vinne 0. divisjon, så er laget også automatisk kretsmester. I divisjonene er halvparten av lagene forhåndskvalifisert, mens den andre halvparten har spilt kvalifisering. Det er kun Rosenborg av toppklubbene i Trøndelag som ikke har lag i divisjonen.

Ingen stor kamp

Selv om Orkla vant hele 7–1 mot Stjørdals-Blink, så var det ingen stor kamp, ifølge treneren.

- Det er et bra resultat, men vi er litt heldige. Guttene var preget, det vistes godt allerede under oppvarmingen. Selv om vi scorer allerede etter litt over ett minutt, så fortsetter det nervøst, sier Haugen.

Men da det var spilt 18 minutter, og det sto 0–3 på resultattavlen, så løsnet det litt for kretsmestrene.

- Det tok sin tid før det løsnet, men etter det tredje målet var vi gode ut omgangen. De får et litt heldig mål på frispark fra 40 meter, men det har ikke så mye å si.

Til pause var stillingen hele 1–6. Magnus Sandvik Høiseth åpnet scoringsballet, Morten Grøset noterte seg for to mål og John Grønvoll scoret rett før pause. I mellomtiden hadde stjørdalingene også satt ballen i mål tre ganger, men to av gangene var det i eget nett.

Attraktiv klubb

Etter pause rokerte Orkla mye på laget. Hele sju spillere ble byttet inn på kort tid.

- Vi mistet litt rytme, så det ble ingen stor omgang. Men vi var løpende oppdatert på Ranheim-kampen, så vi visste at seier ga kretsmesterskap. Vi kom til kampen med full tropp, og alle var på banen.

Henrik Rian fastsatte sluttresultatet til 1–7 på overtid.

Haugen trekker frem at dette kretsmesterskapet blant annet er kommet som en følge av god spillerutvikling i andre klubber.

- Omtrent halvparten av juniorspillerne i Orkla startet som fotballspillere i andre klubber enn Orkdal IL. Det er fullt av naboklubber som er delaktig i kretsmesterskapet, de har gjort en god jobb.

Han sier at rekrutteringen fra Orkdal er for liten til at Orkla klarer å opprettholde dagens nivå alene.

- Vi må ha et godt forhold til naboklubbene, slik at vi er attraktiv, sier han.

God høstsesong for klubben

Fra årets lag er det åtte spillere som nå går over til senior. Utfordringen til klubben blir om disse flytter bort i forbindelse med skolegang eller militærtjeneste.

- Nå ser vi at en del fra 97-årgangen er på tur tilbake. Så får vi håpe at det samme skjer med 98-årgangen, slik at vi får en større kjerne av seniorspillere. Det trenger vi med både 3. divisjonslag og 4. divisjonslag, slik at vi får mer ro rundt juniorlaget og spillerutvikling, sier Haugen.

I tillegg er nivået høyt på A-laget, at mange spillere trapper ned etter junioralder.

- Du skal være god for å spille fotball på førstelaget. Da blir det fort nedtrapping, og spillerne forsvinner til klubber som Svorkmo og lignende. I store perioder blir det da junior som driver 4. divisjonslaget, sier Haugen.

Uansett kan han se tilbake på en virkelig god sesong i Orkla. Førstelaget gikk gjennom høstsesongen med bare ett tap. Andrelaget plasserte seg trygt midt på tabellen i fjerdedivisjon, og juniorene fullførte de tolv siste kampene med ti seire og to uavgjorte.

- Det har vært en imponerende høst, både for senior og junior, konstaterer Haugen.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163