Spørsmålet om eiendomsskatt er allerede blitt et tema i Orklands arbeidsutvalg. Dette utvalget fungerer som et slags felles formannskap for de fire sammenslåingskommunene Agdenes, Meldal, Orkdal og Snillfjord.

I dag er det eiendomsskatt i Meldal og Snillfjord, men i ulik grad, mens det ikke er eiendomsskatt i Orkdal og Agdenes.

Utsettelse

I siste møte i arbeidsutvalget, som ble avholdt 25. oktober, var det ikke spørsmålet om ja eller nei til eiendomsskatt som sto på dagsorden - men om når denne beslutninga må tas.

For å sikre at man har et godt nok grunnlag for beslutninga om eiendomsskatt, vedtok arbeidsutvalget at man skal søke om en utsettelse, slik at dagens ordning kan videreføres i årene 2021 og 2022.

Vedtaket var enstemmig.

Klart fra 1/1-2020

Det er imidlertid fellesnemnda som tar den endelige beslutninga om man skal søke utsettelse eller ikke. Fellesnemnda består av formannskapene i de fire kommunene, og de skal behandle saken på et møte 30. november.

Are Hilstad, som er både ordfører i Meldal og leder av fellesnemnda, forteller til ST at saken nylig ble debattert på et formannskapsmøte i Meldal, og signalet derfra var tydelig:

Denne saken må avgjøres slik at alle kommunene i Orkland har en felles praksis på eiendomsskatt fra 1. januar 2020.

- Urimelig

- Formannskapet i Meldal ønsker et felles eiendomsskatteregime fra 1. januar 2020. Det begrunnet de med at det er urimelig at noen har ett system og andre et annet system når man går sammen i en felles kommune, forteller Are Hilstad som medgir at det er litt krevende å balansere rollen som meldalsordfører og politisk leder for Orklands fellesnemnd.

- I denne debatten i formannskapet tok jeg på meg hatten som leder i fellesnemnda, og så var det seks politikere som argumenterte mot meg. Det er jeg glad for at de gjorde. For skal jeg greie balansegangen, er det bra at de andre er såpass tydelig. Jeg formidlet også deres syn til arbeidsutvalget, sier Hilstad som understeker at han først og fremst er ordfører i Meldal.

- Gir oss muligheten

Han sier at han som meldalsordfører har gått inn i kommunesammeslåinga for å få effekter ut av den, og samtidig kunne drive virksomheten på en mer rasjonell måte.

- Da håper jeg på ingen eiendomsskatt eller lavest mulig eiendomsskatt. Spørsmålet i denne omgang er om man skal benytte muligheten for en utsettelse på to år, og det er det for tidlig for meg å mene noe om. Men ved å søke om en slik utsettelse, har vi i alle fall muligheten. Det betyr ikke at vi trenger å benytte den.

Fordelen med å utsette beslutninga, er at man etter 2020 vet hvilket budsjett Orkland har til rådighet, samtidig som man får god til til å arbeidet som må gjøres før eiendomsskatten eventuelt blir innført.

Ja eller nei til 50 mill.

Uansett hva fellesnemnda kommer fram til i møtet den 30. november, må Orkland-kommunene før eller siden bestemme om den nye kommunen skal ha eiendomsskatt eller ikke.

Meldal kommune har i dag en inntekt på rundt ti millioner kroner i året fra eiendomsskatten, og da kommer storparten av pengene fra boliger og hytter.

Snillfjord har i dag en inntekt på rundt 1,5 millioner årlig fra verker og bruk, men denne summen vil stige opp mot ti millioner fra 2020, når inntektene fra vindkraftutbygginga begynner å komme.

Verken Orkdal eller Agdenes har sett på hvilket potensial en eventuell eiendomsskatt kan gi, men orkdalsordfører Svein Henry Berdal tror ikke det er så galt å anta at de fire kommunene tilsammen vil kunne ta inn rundt 50 millioner kroner i året.

Det vil i tilfelle være nok til å lønne 72 sykepleiere.

Vindkraftutbygginga i Snillfjord vil gi store inntekter fra 2020. Foto: Illustrasjonsfoto
Næringslivet på Grønøra, her sett fra Rokollen, har til nå sluppet unna eiendomsskatt. Foto: Catharina Morken