Torsdag 2. november vil bli stående som en historisk dag for Skaun kommune. Da vedtok nemlig politikerne historiens største investering. 356 millioner kroner skal brukes til å bygge ny Skaun ungdomsskole. Den nye skolen vil bli på nesten 10 dekar, nærmere bestemt 9200 kvadratmeter, og skal gi plass til 540 elever - nesten dobbelt så mange elever som ved dagens skole. Både lærere og elever er blitt involvert i planleggingsfasen for å sikre at viktige behov blir ivaretatt, og skolen omtales av mange som unik. Rektor Erlend Moen uttaler til ST at han tror skolen på mange måter vil bli et utstillingsvindu for en moderne skole, og at mange fra andre steder vil komme til å besøke skolen for å lære hvordan ting kan og bør gjøres.

Men praktbygget på nærmere en og en halv fotballbane i bruksareal vil bli mye mer enn en skole. Skolen blir i tillegg både et kultursenter og et senter for idrett. Den skal nemlig huse et kulturareal med blant annet et bibliotek på hele 310 kvadratmeter. I tillegg skal det bygges en konsertsal med 220 sitteplasser og en såkalt aula med vrimleareal på over 300 kvadratmeter. Dette vil gi rom for at frivilligsentralen vil bli lokalisert i bygget. I tilleg skal øvingsrom for kulturskolen og ungdomsklubb få plass i «kultursenteret». Når det gjelder idretten, så vil prosjektet huse kommunens tredje idrettshall, en hall hvor det også vil bli gjort plass til løpebaner. Ifølge enhetsleder for kultur, fritid og frivillighet i Skaun, Edvin Langmo, skal den nye idrettshallen løfte fram idretter som ikke er så synlige i dag, idretter som for eksempel kampsport, turn, tennis og badminton. At det i tillegg finnes nok en idrettshall bare et steinkast unna, samt et flott uteanlegg for fotball og friidrett bare et annet steinkast unna, betyr at man vil få på plass et utrolig flott totalanlegg for idrett i Børsa.

356 millioner kroner er utrolig mye penger. Politikerne i Skaun skal imidlertid ha ros for at de har klart å finne rom for ei så massiv satsing på barn og unge. For skole, idrett og kultur er noe av de viktisgte grunnsteinene i barn og unges liv. Om opplevelses- og nytteverdien kan måles i penger og man dermed kan slå fast at det er verdt å bruke så mye penger, er ikke lett å si noe sikkert om. Men synergiene av ei slik satsing er veldig stor og bred. Med alle disse fasilitetene på plass, vil prosjektet bli en berikelse for hele Skaun-samfunnet. Og med tanke på at Skaun er blant fylkest raskest voksende kommuner og at det er viktig for kommuner å få vekst i folketallet, så blir ikke Skaun mindre attraktiv med nye Skaun ungdomsskole på plass. Prosjektet er ikke bare ei satsing på skole, men også på bolyst. Gratulerer med vedtaket og lykke til!

Foto: Silje Asbjørnsen