Familien Hiltula har vokst, med ei ni måneder gammel jente som siste tilskudd. Men det gjør også bedriften: Nå investerer de nesten 40 millioner kroner i ny fabrikk.

I dag importerer Norge 90 prosent av byggstålet vi bruker, og det skal Hiltula være en motvekt til. De har sett et stort behov for lokalprodusert stål. Dette markedet ønsker de å ta en større del av ved bygginga av en moderne fabrikk med automatisert produksjonslinje på Orkanger.

Gründer Osmo Hiltula startet firmaet i 1990, og i 1997 ble det brakt videre til dagens form. Firmaet har i dag 15 ansatte og holder til på Grønøra på Orkanger. Osmo er servicekoordinator, kona Anne jobber med regnskap, mens datter Nina tok over som daglig leder i 2014. Datter Janniche har også nylig startet i familiebedriften.

To år ble til 40

Finske Osmo er en arbeidsmaur, ifølge døtrene. Det var derfor helt naturlig at han startet for seg selv etter en del år i Norge.

- 7,5 times arbeidsdag er for lite for meg. Jeg må holde på med noe. Jeg har bakgrunn som sveiser og som formann for store offshore-prosjekter. Jeg kom til Norge og Aker på 1970-tallet, forteller Osmo, som traff kona Anne under en jobb på Averøya.

Da de flyttet til Orkanger og jobb i Vigor i 1976, var planen å bli værende i to år. Nå er det blitt over 40 år.

Firmaet Hiltula har holdt til i dagens lokaler siden 2008, etter å ha leid et bygg ved mølla på Fannrem den første tida. Jobbene foregikk da stort sett ute hos kundene.

- Vi hadde reparasjoner og noen byggeprosjekter rundt om i Norge i starten. Vi jobbet stort sett på verftene, sier Osmo.

Automatisering

Nå tar det nye bygget form et godt steinkast unna dagens lokaler, og Hiltula jobber med å finne leietaker eller kjøper til dagens bygg. Det nye bygget er på 4400 kvadratmeter, i kontrast til dagens 800.

- Mye av drifta er i dag manuell. Vi må automatisere om vi skal kunne ta opp konkurransen med østeuropeiske land, sier Nina.

Den nye stålfabrikken til Hiltula på Orkanger blir ganske så unik i landsmålestokk, med en automatisert linje som gir dem muligheten til å tjuedoble produksjonskapasiteten.

- I dag måles, sages og borres alt manuelt. I den nye fabrikken får vi en borre- og sagelinje som produserer ut fra en tegning, sier Nina.

Nye ansatte

Sveisinga vil foregå manuelt også i den nye fabrikken, og nå søker de etter en rekke nye ansatte for å legge til rette for økt produksjon. I en stillingsannonse de har ute, søker de etter seks ansatte med ulike bakgrunner: Sveiser/montør, platearbeider, maskinoperatør for CNC-maskiner, teknisk tegner/konstruktør, logistikk/innkjøp og kalkulasjon/beregning.

Med full kapasitet i den nye fabrikken, vil det være behov for 20–25 personer per skift.

- I dag produserer vi 500 tonn stål i året. I den nye fabrikken får vi kapasitet til 5000 tonn årlig, på ett skift. Men vi har også mulighet til å kjøre flere skift, sier Osmo.

- Hvordan skal dere møte konkurransen fra utlandet?

- Arbeidstimeantallet per tonn må ned, og det oppnår vi med ny fabrikk, sier Osmo, mens Janniche tilføyer:

- Nærheten er også viktig for mange kunder, samt miljøaspektet for noen. Selv om det er pris som blir avgjørende til syvende og sist.

Oppstart til våren

Som marked har de fokus på Midt-Norge, men har mulighet til å levere til hele landet. Det jobbes også med forespørsler fra Finland, gjennom kontakter de har der.

Mens bedriften har ligget på 12–13 millioner i omsetning de siste årene, gjør de et byks opp til over 20 millioner i år.

- Det skyldes hovedsakelig vårt eget bygg, hvor vi er hovedentreprenør selv, sier Janniche.

Vegger og tak er på plass, og neste uke støpes det gulv. I månedsskiftet januar/februar vil maskinene ankomme, og deretter kan produksjonen komme i gang i mars/april. Investeringen er på 40 millioner kroner, inkludert maskiner.

- Hvorfor satser dere så stort her på Orkanger?

- Det er sentralt, har nærhet til mye. Det er også nært øyene, hvor det er mye aktivitet for tida, sier Osmo.