Are Hilstad, leder i fellesnemnda for Orkland, reagere på at regjeringa ikke holder det den lover i belønningssystemet til sammenslåingskommuner.

- Med det forslaget til statsbudsjett som er lagt fram, blir Orkland-kommunene snytt for to millioner kroner årlig framover. Dette gjelder først og fremst Meldal og Orkdal, men også Orkland som helhet etter 2020, sier Hilstad.

De to millioner kronene kommunene hadde regnet med, og som de var i gang med å legge planer for, er det såkalte regionsentertilskuddet som ble lansert i forbindelse med kommunereformen. Et tilskudd som går til kommuner som får over 8000 innbyggere etter sammenslåinga, og som utgjør et tyngdepunkt i sin region.

- Orkland er definert til å være innunder ordninga, og får pengene. Vi fikk noe i 2017 og en økning i 2018. Alt ser vel og bra ut, med 4,4 millioner i regionsentertilskudd for Meldal, Orkdal, Agdenes og Snillfjord til sammen i 2018. Dette er som forventet, sier Hilstad.

- Må være flaut

Men – og her kommer saken: Når man begynner å se på forslaget til statsbudsjett, viser det seg at Orkdal og Meldal, men også Snillfjord i noen grad, får tilsvarende avkorting på en annen post: Inntektsgarantiordningen.

- Vi får de pengene vi er lovd, men samtidig får vi en tilsvarende avkorting på en annen ordning. Det vil si at vi i realiteten betaler regionsentertilskuddet vårt selv. For regjeringspartiene, som har lagt mye prestisje i kommunereformen, må dette være ganske flaut. Det som er lagt fram som en gulrot, viser seg å ikke være reelt. For partier som vil at kommunereformen skal rulle videre, er det det siste man trenger at sammenslåingskommunene føler seg lurt, sier Hilstad.

I tillegg peker han på at dette blir forskjellsbehandling sammenslåingskommunene imellom. De som ikke er i posisjon til å få utbetaling på inntektsgarantiordningen, slipper å bli rammet. Agdenes blir ikke rammet, fordi de ikke er omfattet av inntektsgarantiordningen for 2018. For de tre andre kommunene utgjør avkortingen to millioner kroner totalt.

- Det blir fryktelig uforutsigbart å drive politikk på denne måten, sier Hilstad.

Kunne betjent lån

Han sier kommunene hadde startet en tankeprosess rundt bruken av midlene, som nå må legges til side.

- Det er snakk om 4,4 millioner kroner, som vi hadde sett for oss i mange år framover, men som vi mister to av. Vi kunne gjort viktige investeringer for Orkland med et låneopptak som vi betjente med 4,4 millioner i året. Det er derfor mer penger enn det høres ut som. Vi har blant annet et veiprosjekt mellom Lensvik og Krokstadøra som vi har jobbet for, sier Hilstad.

Totalt er det 22 kommuner i Norge som rammes av dette. Totalt får de 10,7 millioner kroner i regionsentertilskudd, som igjen avkortes på inntektsgarantiordningen.

- På statsbudsjettet for 2017 ble det ikke regnet på denne måten, da fikk vi det vi skulle ha på begge ordningene. Vi føler oss snytt og lurt over det som legges fram for neste år. De 22 kommunene som er rammet jobber intenst mot Stortinget for å få rettet opp i det vi håper er en utilsiktet teknikalitet. Vi driver påvirkning mot kommunalkomiteen og partigrupper, i håp om at dette blir rettet opp. Vi velger å tro at dette er en teknikalitet, og ikke en bevisst politisk handling, sier Hilstad.