Man må helt tilbake til 1818 for å finne opphavet til strikkemønsteret som nå relanseres fra Rindal skimuseum. Mønsteret på kofta er nemlig hentet fra en bordduk i ull fra Bolmbakken, der mønsteret var trykket med trykkblokker etter Even Olsen Quam, som altså ble født så tidlig som i 1818.

- Mønsteret har vært i salg siden 1997 til for noen år siden, men så ble det tomt, forteller Ann Elin Hess Brønstad i Rindal skimuseums Venneforening.

Les også: Skal den lokale beskatningsretten avvikles?

Laget av idealister

Samtidig fikk venneforeningen stadig spørsmål om det var mulig å få tak i oppskrift og garn til kofta.

- Og det var det jo ikke. Strikkeoppskriften var laget av idealister, og vi skjønte at vi måtte gjøre en jobb for å redde kofta så den ikke gikk helt i glemmeboka. Samtidig var det opprinnelige mønsteret laget på 80-tallet, stor og vid, slik moten var den gangen. Derfor har vi laget en som ikke så stor, og skiftet garn til noe som er mulig å få tak i, sier Brønstad.

Nå er hun spent på hvordan kofta blir tatt imot.

- Strikking er mer moderne enn noen gang, og kofter er veldig populært. Så vi måtte benytte sjansen, sier Brønstad.

Les også: Rindalsmessa for åttende gang

Trykkblokker i tre

I 1979 ble det i Rindal utlyst en egen strikkekonkurranse for å få til en modell på ei rindalskofte. Av ni forslag ble Greta Langlis kofte med det særegne mønsteret plukket ut som vinner, med begrunnelsen at den var tilknyttet gammel håndverkstradisjon fra Rindal. Trykking på ulltøy var en gammel tradisjon på attenhundretallet, og det meste som finnes av slikt håndverk i Rindal var farget i fargeriet på Børset og i Rindal sentrum av «Børset-fargerne». De var lokale kunsthåndverkere som utformet mønstre og skar ut trykkblokker selv i tre. Mønstrene ble brukt på skinnfellåkler, stortørkler og duker.

På skimuseet

På 80-tallet gikk koftemønsteret etter hvert i glemmeboka, men under treskifestivalen i 1997 blåste man støvet av strikkeoppskriften og lanserte samtidig en hel kolleksjon av andre plagg som strømper, lester, luer og pannebånd. Nå blåses det altså på nytt liv i strikkemønsteret når oppskriften lanseres på Rindalsmessa 11. og 12. november. Deretter vil oppskriften kun bli å finne i salg på Rindal skimuseum, uten at Brønstad tror det vil bli noen pengebinge for museet.

- Nei, slett ikke. Vi har gjort jobben med å få til dette på dugnad, og museet kommer nok neppe til å tjene masse penger på dette, sier Brønstad.