Rindalingen Jo Svinsås kom som en komet i fjorårssesongen, og spurtet blant annet inn i verdenseliten for juniorer, da han kom på sjetteplass i junior-VM i Park City i USA.

Nå har han ambisjoner om å følge opp den gode sesongen. Fra Saupstad i Trondheim jobber han målrettet mot sesongens store mål, U23-VM i Sveits.

- Jeg har VM som mål, i tillegg til å hevde meg i Skandinavisk cup. Resultatmålene mine er topp 15 i alle distanserenn og finale i sprint, sier han.

Trener med Klæbo

For å nå målet har han trent i gjennomsnitt to økter om dagen, og 70 timer per måned. I oktober var han oppe i 80 timer. Han tror han er i rute til å nå målene sine.

- Jeg må holde meg frisk, og jeg må treffe med formen. Hvis jeg får nok overskudd og går bra teknisk, da skal det gå bra.

Svinsås har perset på testene han har tatt denne høsten, blant annet på rulleskimølla og Brå-testen. Han får også jevnlig føling på nivået i verdenseliten. Når det klaffer tidsmessig, så trener han sammen med Johannes Høsflot Klæbo, som han gikk videregående skole sammen med.

- Jeg ligger litt bak de beste enda, men det er ikke så langt bak på rulleski. Men jeg må sikkert ha noen år og mengde på baken enda. Jeg ser at det ikke er avskrekkende langt bak en person som Klæbo, sier Svinsås.

Tøff konkurranse

Han legger til at sist han slo Klæbo i en konkurranse, var da de var 13 år.

- Jeg har ikke slått han etter det, men jeg har slått han i hurtighetstrening. Jeg lærer mye av å trene sammen med han.

Neste helg skal Svinsås sesongdebutere i Bruksvallarna i Sverige. Der skal blant annet Petter Northug gå, så det blir bra nivå på løpet. Deretter drar han til Beitostølen, for den norske sesongåpningen.

- Der skal jeg gå 15 km klassisk og klassisk sprint. Målet er å komme topp 30, sier unggutten.

Han har hatt sine beste resultater på sprint, men rindalingen er også glad i å gå distanserenn.

- Jeg trener både sprint og distanse. Men det er enklere å hevde seg tidlig på sprint. Distanse kommer mer med årene, når man har fått mer mengdetrening. I sprint trengs det ikke så mye kapasitet, det går mer på taktikk og litt hurtighet.

Bor sentralt

Svinsås har bosatt seg nært Granåsen, og satser kun på ski. Han tar noen turer hjem til Rindal for å jobbe.

- Jeg jobber hjemme på gården, for jeg må ta mye av utgiftene selv. På kretslaget legges det til rette for samlinger og trener, men ikke noe ut over det.

Nå blir det fullt kjør helt frem til jul for Svinsås. Da først reiser han hjem til Rindal.

- Jeg skal feire jul og trene hjemme. Det bruker å være gode forhold der.

truls.lereggen@avisa-st.no

454 51 163

Jo Svinsås satser på å kunne rekke hendene i været flere ganger denne sesongen. Foto: Privat