Det startet med at Atle Olav Sognli (30) ble rørt av teksten han så på ei klasseromsdør: «Vi er alle forskjellig, men passer sammen». Nå har han pratet til flere skoleklasser om det å være homo og komme ut av skapet.

- Hva tror dere skjedde da jeg kom ut av skapet? Tror dere familien ble skuffa, folk tok avstand og jeg fikk hatmeldinger – slik jeg fryktet?

Sognli står foran klasse 7A ved Grøtte skole. De jobber med temaet seksualitet og samliv i KRLE-faget, og læreren har invitert Atle Olav til å snakke om åpenhet og homofili. Det er stille i klassen, alle følger med. Flere hender spretter i vært når Atle Olav stiller spørsmålet sitt.

- Jeg tror folk godtok det, at det ikke skjedde noe spesielt, foreslår en.

- Noen godtok det og noen godtok det ikke, foreslår en annen.

Ut av skapet

Svaret kommer Atle Olav selv med:

- Ingenting av det jeg fryktet skjedde. Familien ble ikke skuffet og ingen tok avstand. Jeg har ikke fått en eneste hatmelding på de 11 årene jeg har vært åpen, sier han, og legger til:

- Jeg fortalte det først til mamma, som ikke ble overrasket. Mødre kjenner barna sine. Søstera mi ble heller ikke overrasket. Så skulle jeg fortelle det til pappa, og det gruet jeg meg til, men også det gikk fint. Men det er slitsomt å stå fram for én og én person, så da jeg var 18 år sto jeg fram i lokalavisa, for alle sammen samtidig. Jeg ville være et forbilde og gjøre det lettere for andre. Jeg fikk mye skryt og positive tilbakemeldinger etter at jeg sto fram i Søra, sier Atle Olav.

Han forteller om en spesiell dag i 7. klasse på Orkanger ungdomsskole. Han var like gammel som den gjengen som sitter lyttende i klasserommet.

- Jeg hadde et øyeblikk som forandret livet mitt. Under lek et friminutt kom jeg noen centimeter fra ansiktet til en gutt, som jeg plutselig fikk lyst til å kysse. Det øyeblikket var starten på reisen som har ført meg hit til dere i dag, sier Atle Olav.

Satt og gråt

- Det å være homo er ikke farlig. Det betyr bare at jeg forelsker meg i gutter og ikke i jenter, sier han.

Lærer Berit Westrum Johansen har invitert Atle Olav fordi hun kjenner ham gjennom politikken. Denne dagen har han først vært i 7B på Grøtte, før han nå står og snakker foran 7A. Rundt halsen har han et fargerikt strikkeskjerf, som minner mye om fargene i homoflagget. Det måtte han bare ha, da han kom over det i en strikkebutikk.

- Den ettermiddagen jeg innrømte for meg seg at jeg var homo, satt jeg ved kjøkkenbordet hjemme i Moan og gråt. Jeg trodde jeg aldri kunne bli gift og få egne barn. Jeg var 16–17 år og gikk førsteåret på Follo, sier han.

Atle Olav forteller at han aldri blir ferdig med å komme ut av skapet.

- Jeg må hele tida komme ut av skapet. Mens Berit (læreren) slipper å fortelle nye folk at hun er heterofil, må jeg hele tida vurdere hva jeg skal si når jeg hilser på nye folk. Skal jeg stå fram, skal jeg hinte om det eller ikke si noe. Jeg blir aldri ferdig med å stå fram.

Ble rørt

Årsaken til at Atle Olav har begynt å holde foredrag, var en plakat på ei dør på Orkanger ungdomsskole: «Vi er alle forskjellige, men passer sammen».

- Jeg oppdaget dette tilfeldig mens jeg gikk natteravn under Orkdal Sparebank Cup. Jeg hadde da akkurat vært på Pride i Trondheim og feiret kjærligheten og livet, og den plakaten gjorde så sterkt inntrykk på meg. Jeg ble så rørt at jeg skrev en mail til skolen og takket. Dermed ble det til at de inviterte meg til å komme og prate til sjuendeklassingene, sier Atle Olav.

Nå er han også på Grøtte skole i samme ærend, og lar seg forbause over at de unge nå er mye mer tolerante enn da han selv var på deres alder.

- Det har skjedd mye bare på noen få år. Det er veldig naturlig for sjuendeklassinger nå å forholde seg til homofili.

Ridder og ridder

Han forteller elevene at det ikke er like lett å være homofil alle steder i verden.

- Dessverre er andelen homofile som tar sitt eget liv i Norge dobbelt så høyt som andelen heterofile. En amerikansk studie viser at amerikanske homofile som bor i området med mye fordommer, har 12 år kortere forventet levetid enn homofile i områder med mindre fordomsfulle folk. Risikoen for å bli drept er tre ganger så stor på steder med mye fordommer. Det finnes også land som har dødsstraff bare fordi man er homo. Det finnes land jeg ikke kan reise til, selv om jeg gjerne skulle opplevd dem, fordi jeg ikke tar sjansen, sier Atle Olav.

Han viser til at han som homofil trenger et fordomsfritt samfunn for å ha et bra liv, og at det er opp til hver enkelt å bidra til dette.

- Vi er vant med eventyrene om ridderen og prinsessen fra vi er små. Når skal det komme et eventyr hvor ridderen gifter seg med ridderen? På TV er det også mannen og kvinnen som møtes og gifter seg. Men dette er blitt bedre, blant annet gjennom serien Skam. Jeg håper vi få flere slike historie, sier han.

Etter foredraget får Atle Olav applaus to ganger, og klassen tar bilder sammen med ham.

- Et veldig bra foredrag! er det flere som rekker opp hånda og sier.

- Du er akkurat som alle andre, sier en av elevene.