Det kan synes som om man er like langt unna en løsning for den rasutsatte boligtomten like ved bensinstasjonen på Venn nå, som man var da jordmassene raste ut på fylkesveg 709 i desember for to år siden.

Les også: Vil finne ei løsning

Les også: Logisk brist fra veivesenet (leder)

Våget ikke bruke vegen

Statens vegvesen har kommet fram til at de ikke har ansvar for videre tiltak på eiendommen etter at det ble satt opp midlertidige sperringer på rasstedet. Samtidig har fylket sendt ballen over til Skaun kommune.

Det var i desember 2015 at det første raset gikk ved eiendommen ved fylkesvei 709 mellom Eggkleiva og Venn i Skaun. Jord og steinmasser raste ut i fylkesveien, og det ble da satt opp sikringsgjerder oppe på rasskrenten. I desember 2016 raste det ut på nytt. Etter det siste raset hadde rassikringsgjerdet havnet helt ute på raskanten, og huseieren uttalte til ST at hun ikke lenger våget å kjøre bil opp til huset i frykt for å skli ut over raskanten på glatta.

Fraskrev seg ansvar

Da ST i juni i år tok kontakt med vegsjef Eva Solvi, halvannet år etter at det første raset gikk og vegvesenet varslet at saken hadde høyeste prioritet og at ei løsning ville foreligge raskt, ble det klart at vegvesenet etter en juridisk vurdering hadde kommet fram til at det ikke var staten som vegeier som hadde ansvar for rasene. Nå sier imidlertid samferdselssjef Erlend Solem at fylkeskommunen vil prøve å finne en løsning sammen med Skaun kommune for å ivareta huseieren på rastomta.

Rådgiver Gunnstein Flø Rasmussen sier nå at de venter på tilbakemelding fra kommunen. Mye tyder på at fylkeskommunen er avhengig av økonomisk hjelp fra kommunen for å finne en løsning for huseieren.

- Status er at vi jobber med saken. Vi prøver å finne gode løsninger. Et viktig poeng for oss er at vi vil ivareta beboeren på en fornuftig måte, og prøve å finne en løsning, sier Rasmussen.

Regnes som ubeboelig

- Hvilke alternativer har man i denne saken?

- Man kan velge å kjøpe eiendommen, og da finne en god løsning for vedkommende som bor der. Vedkommende skal ikke være skadelidende. Et annet alternativ er forsterkning. Men hva som er best er for tidlig å si.

- Hva med sikringstiltak mens dere jobber med saken?

- Det blir ikke gjort noe mer per dags dato. Men det skal ikke være fare for folk som bor der.

Ifølge Rasmussen vil det etter et eventuelt oppkjøp ikke være aktuelt å sikre eiendommen mer, for eventuelt å selge den videre.

- Eiendommen vil ikke regnes som beboelig, sier han.

Ikke kommunal veg

I Skaun kommune blir rådgiver Sigve Laugsand overrasket over å høre meldingen fra Statens vegvesen og fylkeskommunen om at de nå venter på kommunen.

- Dette er jo ikke en kommunal veg. Men vi må nok utrede dette slik at vi kan legge det fram som en politisk sak. Dette er en sjelden sak, heldigvis kan man si, og det finnes ikke noen opptråkket veg for hvordan det skal løses. Ansvaret for tiltak mener vi at ligger hos fylkeskommunen. Spørsmålet er om vi skal bistå på noe vis, sier Laugsand som samtidig forsikrer om at saken har prioritet.

- Det er absolutt på blokka vår, sier han.

Halve skråningen er sikret med mur, mens et rassikringsgjerde er det eneste tiltaket som er gjort på den andre halvparten som raste ut senest i desember 2016.