Pengene skal i hovedsak dekke to prosjekter, bygging av en ny operasjonsstue, samt nytt akuttmottak. Sistnevnte er siste rest av den gamle bygningsmassen ved sykehuset og må rives, da bygningen ikke lenger møter dagens krav til slike bygg. Kostnaden er beregnet til 30 millioner, mens operasjonsstuen er kostnadsregnet til 20 millioner. Det nye akuttmottaket muliggjør blant annet felles lokaler for sykehusets og kommunenes legevakt, noe en regner med vil ikke minst tjene pasienten. Det er da imidlertid ett problem: Kvernmo ønsker å avvikle all akuttberedskap i Orkdal?

De prosjektene som nå realiseres har vært planlagt lenge, men var ikke prioritert i forhold til andre investeringer som nytt sykehus i Molde og psykiatribygg i Trondheim. Så sent som i september ble dette bekreftet av ledelsen ved sykehuset. Så kan vi lure på hva som nå har skjedd? Uansett er det veldig positivt.

De som ikke blir tilgodesett er medisinsk avdeling. Det presiseres at medisinsk pasienter på sikt ikke skal behandles på sykehuset i Orkdal, men sendes over til sykehuset i Trondheim.

Så hva møter man i Trondheim? Et sykehus som allerede er overbelastet og satt under tilsyn fra Fylkeslegen. Konsulentfirma Deloitte har utarbeidet en plan som ligger til grunn for den omstilling som varsles. Her sies blant annet at følgende: Forutsetningen for at dette kan gjennomføres er at en i Trondheim reduserer liggetiden betraktelig samt at flere døgnbehandlinger gjøres om til dagbehandlinger!!! Når det gjøres pasientbehandling på natta er vel dette utelukkende Ø-hjelp? Akutt syke skal altså vente til en får skrevet ut pasienter som skal sendes ut på dagtid den påfølgende dag. Det man prøver på er å gi pasientene samme behandling som det Fylkeslegen nå har satt foten ned for.

I Adressa kunne en i forrige uke lese om en kvinne som ble henvist av sin fastlege direkte til akuttavdelinga ved St.Olav, hvor hun ankom k. 13.30. Her satt hun sammen med 8 andre på venterommet. Etter at data ble notert, og blodtrykk målt ble det stille. Det gikk 6 timer uten tilsyn av noen art. En mann som kom samtidig med omtalte kvinne var potensiell slagpasient. Han ble plassert i rullestol så han ikke skulle ramle. Først kl. 20.00 dukket det lege opp lege.

Det er hevet over enhver tvil at pasientflyten også for medisinske pasienter vil bli fra sykehuset i Trondheim til Orkdal, og ikke omvendt. St. Olavs Hospital vil trenge all tilgjengelig kapasitet. Derfor er det flott om man gjennomfører den oppgradering som nå varsles på Orkdal sykehus.

Det gjenstår vel etter det en skjønner noen formaliteter og muligens en styrebehandling. Sykehusene på Møre fortsetter jo å produsere underskudd. Ved utgangen av august var en kommet opp i 70 millioner. Så får vi avvente hvem som blir prioritert. Styreleder i St.Olavs Hospital er en kvinne fra Ålesund. Jeg håper vedkommende har et ansvar ut over eget fylke.

Og tru det eller ei. Det vurderes nå om behandling av slagpasienter i regionen skal tilbakeføres til Orkdal Sykehus