Frivilligsentralen i Meldal har de siste årene lagt ned et stort arbeid med å integrere flyktninger. I forgrunnen: Adyiam Zechariaz, Ahmad og Solyana. Foto: Anne Mari Svinsaas

Skal det bli én felles frivilligsentral for hele Orkland, eller skal de fire kommunene beholde sine sentraler?

Det er blant de mange spørsmålene det skal tas stilling til før Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord blir til én kommune om godt og vel to år.

Arbeidet med å vurdere dette, har allerede startet. Det er satt ned en rekke faggrupper som skal vurdere alle feltene av den kommunale virksomheten med tanke på kommunesammenslåing, og frivilligsentralene er én av disse faggruppene.

Rapport

- Vi har fått i oppgave fra prosjektleder i Orkland, Ingvill Kvernmo, å lage en rapport som sier noe om frivilligsentralene slik de er i dag, forteller Anne Mari Svinsaas som er leder for frivilligsentralen i Meldal.

Rapporten skal blant annet fortelle om stillingsandeler, antall frivillige man har til rådighet, aktiviteter og hva man deltar på i sine kommuner.

Faggruppa skal levere rapporten i løpet av denne måneden.

Frivilligsentralen i Meldal har de siste årene lagt ned et stort arbeid med å integrere flyktninger. I forgrunnen: Adyiam Zechariaz, Ahmad og Solyana.

Lokal forankring

- Blir det én sentral fra 2020?

- Det har vi ingen formening om, men slik vi ser, er frivilligsentralen basert på lokal forankring. Jo mer lokal, jo lettere er det å få tak i frivillige. Det er for eksempel vanskelig for meg i Meldal å få tak i frivillige i Orkdal, fordi jeg ikke kjenner folk og forholdene der godt nok. Så vi ønsker helt klart en desentralisert virksomhet fortsatt, fordi man er så avhengig av den lokale tilknytninga. Det vil i alle fall være vanskelig å drive som i dag om vi blir én sentral, sier Svinsaas.

Dagens sentraler

Dette er situasjonen ved de fire frivilligsentralene i dag. Stillingsprosent for daglig leder i parentes:

Snillfjord (80 prosent): rundt 20 frivillige

Orkdal (100 prosent): rundt 180 frivillige

Agdenes (80 prosent): rundt 20 frivillige

Meldal (100 prosent): vel 60 frivillige

Frivlligsentralene ledes av Anne Mari Svinsaas (Meldal), Nina Mjør (Snillfjord), Siri Belsvik (Orkdal) og Sofie Theman-Tolonen.

Catharina Morkencatharina.morken@avisa-st.no